Experiment met AI-zoekhulp naar werkende interventies
Gepubliceerd op: 07-02-2024
Binnen het programma Passende zorg | passende interventies van Vilans wordt geëxperimenteerd met een online zoekhulp (chatbot) die over meerdere websites binnen de kennisinfrastructuur van de langdurige zorg kan zoeken naar werkende interventies. Die zoekhulp moet zorgprofessionals in de toekomst helpen om interventies makkelijker te vinden en te vergelijken.
Het is belangrijk dat iedereen met een zorgvraag ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Dat is zorg of ondersteuning die werkt, dicht bij de cliënt. Dit vraagt om passende zorg: een andere aanpak en een andere manier van denken dan voorheen. Passende interventies spelen daarbij een belangrijke rol. VWS heeft daarom aan Vilans gevraagd om alle effectieve interventies (zorg die werkt) voor de langdurige zorg in kaart te brengen én te ontsluiten.
Doel van de AI-zoekhulp
Binnen de langdurige zorg staan interventies versnipperd over tientallen zo niet honderden websites, waardoor online zoeken erg veel tijd kost. Vilans wil daarom met dit AI-experiment onderzoeken of het (technisch) mogelijk is via een chatbot (zoekhulp) relevante en betrouwbare links te genereren naar vooraf geselecteerde betrouwbare websites binnen de kennisinfrastructuur. Zodat de gebruiker op termijn gemakkelijk en snel een antwoord krijgt op zijn/haar hulpvraag, zonder urenlang allerlei niet-relevante en mogelijk ook commerciële links via reguliere zoekmachines uit te pluizen.
Over het experiment
Er is voor dit experiment een database opgezet met de data van en beperkt aantal (4) websites waarop interventies te vinden zijn en een AI-chatbot (zoekhulp) kan uitsluitend data ophalen uit deze dataset. Hoe werkt dit in de praktijk? De gebruiker (een zorgprofessional) stelt vragen over een bepaalde (zorg)situatie aan de zoekhulp om een passende oplossing voor de cliënt te vinden. De AI- zoekhulp vraagt waar nodig door om zoveel mogelijk relevante context te achterhalen. Als er voldoende context is verzameld, kiest de AI-zoekhulp uit de database een aantal webpagina’s met bijpassende interventies. Begin volgend jaar evalueren we de uitkomsten van dit experiment en besluiten of en hoe we hiermee verder gaan.