Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe je het huis veilig maakt als je minder mobiel wordt

Ben je minder mobiel geworden, dan kunnen de normaalste objecten ineens grote obstakels zijn. Welke aanpassingen kun je dan maken om toch in je eigen huis te blijven wonen? Welke hulpmiddelen zijn raadzaam? En in hoeverre kunnen mantelzorgers daarbij helpen? NU.nl vraagt om tips bij experts op dit gebied.

Ergotherapeut Linda van der Voorde is gespecialiseerd in neurorevalidatie en komt zo in contact met uiteenlopende mensen die hun leven opnieuw moeten inrichten. Ook het woonaspect is daarbij belangrijk. ‘Ik ga vaak op huisbezoek om de situatie te analyseren. Met kleine aanpassingen kun je proberen te zorgen dat iemand thuis nog zo lang mogelijk kan functioneren’, zegt zij op NU.nl.

Vilans Hulpmiddelenwijzer

Via de online Hulpmiddelenwijzer van Vilans wordt er al veel informatie gegeven over verschillende woonoplossingen. Denk aan beugels of antislipvloeren voor mensen die minder mobiel zijn, of aangepaste telefoons voor slechtzienden. Ben je nog niet toe aan gelijkvloers wonen, dan kunnen tussentreden ervoor zorgen dat traplopen net iets makkelijker wordt.

‘Tegenwoordig moet je kleine hulpmiddelen vaak zelf aanschaffen’, legt Van der Voorde uit. ‘Hoewel verhuurders ook nog weleens hulpmiddelen vergoeden. Grotere aanpassingen, zoals een traplift, lopen via de Wet maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente. Een ergotherapeut kan daarbij objectief kijken hoe je wordt beperkt in je woning, en wat daarbij helpend is.

Keuzehulp vergoedingen hulpmiddelen

Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? De keuzehulp leidt u naar deze eerste stap in de wereld van vergoedingen. Ezelsbruggetje: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijgt iemand niet vergoed.

Acceptatie heeft tijd nodig

Afscheid nemen van bepaalde spullen kan lastig zijn, zegt Van der Voorde. ‘Als je rolstoelafhankelijk wordt, moeten er vaak bepaalde meubels worden weggedaan om nog goed door het huis te kunnen bewegen. En losse vloerkleden kunnen al gevaarlijk worden zodra je iets minder mobiel bent. Het lijken kleine dingen, maar vooral ouderen hebben veel moeite met zulke aanpassingen.’

Die acceptatie is iets wat tijd nodig heeft, vertelt psycholoog Melanie de Groot-Blaas van zorginstelling Omring. ‘Praat samen over wat er precies moeilijk is aan de nieuwe situatie, en laat ruimte voor bijbehorende emoties. Ga ook na waar je nog wél invloed op kunt uitoefenen. En hoe je je bepaalde aanpassingen eigen kunt maken. Denk daarbij aan prettige kleuren, of een focus op waardevolle foto's en spullen. Het is daarnaast ook belangrijk om niet alleen maar met de veranderingen en aanpassingen bezig te zijn’, gaat de psycholoog verder. ‘Probeer ook afleiding te bieden door bijvoorbeeld samen leuke dingen te ondernemen.’

'Mantelzorgers moeten niet te snel dingen overnemen'

Ergotherapeut Monique Joosten, die bij zorginstelling Ananz gespecialiseerd is in patiënten met de ziekte van Parkinson en dementie, vertelt hoe ingrijpende aanpassingen ook in kleinere stapjes opgedeeld kunnen worden. ‘Mantelzorgers zijn nog weleens geneigd om dingen te snel over te nemen. Wij proberen ze in zulke situaties te begeleiden. Als een cliënt ondanks zijn aandoening staand wil blijven douchen, probeer ik mee te denken over hoe dat zo veilig mogelijk kan. Eerst via een beugel bijvoorbeeld. Dan komt het zittend douchen later.’

Tip: De Keuzehulp Douchen van de Hulpmiddelenwijzer helpt bij het vinden van het juiste hulpmiddel.

Over de Vilans Hulpmiddelenwijzer

Als u ouder wordt of een ziekte of beperking heeft, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die u kunnen helpen. Maar om iets te kiezen dat bij u past, heeft u eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar.

Die informatie vindt u op hulpmiddelenwijzer.nl. De site heeft geen commercieel belang en biedt meer dan 500 hulpmiddelen aan, die op overzichtelijke wijze worden gepresenteerd. U vindt informatie over wat het is, waarvoor u het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen en welke varianten er zijn. Voor sommige hulpmiddelen zijn daarnaast praktische keuzenhulpen beschikbaar.

Bron

Lees het volledige artikel op NU.nl

Deel deze pagina via:

Contactpersoon