Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Institute for Positive Health en Vilans vernieuwen overeenkomst

Gepubliceerd op: 29-11-2024

Het Institute for Positive Health (iPH) en Vilans vernieuwen en versterken hun al bestaande samenwerking. Daartoe ondertekenden Jan Berndsen (iPH) en Mirella Minkman (Vilans) onlangs een nieuwe overeenkomst. Met de vernieuwde samenwerking hopen beide partijen, vanuit hun eigen kennis en kunde, het gedachtegoed van Positieve Gezondheid verder uit te dragen en het toepassen daarvan nog meer te stimuleren.

Al sinds de oprichting van iPH in 2015 is Vilans partner in de beweging om het concept ‘Positieve Gezondheid’ te verdiepen, bekender te maken, en steeds verder te integreren in de zorgpraktijk. De nieuwe overeenkomst laat zien dat beide partijen tevreden zijn over het partnerschap en de komende jaren enthousiast samen blijven inzetten op kennis, onderzoek en implementatie. Met als doel: zorgen voor steeds meer kwaliteit van leven in de langdurige zorg en ondersteuning.

Waarom zo’n partnerschap?  

‘Bij Vilans hebben we heel veel expertise in huis’, vertelt Femke de Wit, themacoördinator Persoonsgericht en Integraal Werken bij Vilans. ‘Collega’s en partners hebben veel waardevolle kennis en ervaring. Rondom de langdurige zorg en ondersteuning van dag tot dag in de praktijk, bijvoorbeeld. Rondom het zorgsysteem, beleid, domeinoverstijgend werken, zorgnetwerken, maatschappelijke ontwikkelingen en onderzoek. En over wat wel en niet werkt bij het implementeren van nieuwe zienswijzen en methoden in de zorg. Het zit in het DNA van Vilans om die kennis samen met zorgvragers, de zorgpraktijk én allerlei expertisecentra, onderwijs- en onderzoeksinstellingen verder te ontwikkelen, verspreiden en integreren. Zodat de zorgpraktijk er ook écht beter van wordt. Ons partnerschap met iPH is daar een prachtig voorbeeld van. Samen vergroten en versterken we de kennis over en impact van Positieve Gezondheid in de zorg.’

Wat doet Vilans als partner?

Vanuit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst versterkt Vilans als partner de doelen van iPH op het gebied van implementatie, kennisontwikkeling, onderzoek en communicatie. Femke: ‘Voor implementatie, bijvoorbeeld, hebben we gecertificeerde trainers in huis die trainingen Positieve Gezondheid kunnen geven bij zorgorganisaties. We kunnen organisaties ook begeleiden bij het implementeren. Bovendien hebben we veel kennis in huis rondom implementatie van vernieuwingen in de zorg, ook buíten het onderwerp Positieve Gezondheid. Die kennis wisselen we graag uit met partners, dus daar kan iPH ook op rekenen. Verder wisselen iPH en Vilans doorlopend nieuwe kennis en ervaringen met elkaar uit, verwijzen we in communicatie naar elkaar als dat mensen in de zorg meer inzicht geeft, en zoeken we elkaar op als we onderzoeksmogelijkheden zien waarvoor we bijvoorbeeld samen een sterke subsidieaanvraag kunnen doen. Zoals je ziet kunnen we elkaar dus flink versterken, en we zien ernaar uit om daar de komende jaren de langdurige zorg verder mee te helpen.’

Meer weten?

Wil je verder lezen over Positieve Gezondheid? Kijk dan eens op de themapagina Positieve gezondheid op Vilans.nl, ga direct naar de projectpagina Aan de slag met Positieve Gezondheid, of bezoek de website van iPH (Positieve Gezondheid - Institute for Positive Health (iPH)).

Positieve Gezondheid en iPH

Voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid (2011). In het kort beschrijft dat concept een bredere kijk op gezondheid: mensen zijn niet hun aandoening, maar in de zorg focussen we daar vaak wel op. En dat moet anders. Vanuit Positieve Gezondheid benader je mensen met een zorgvraag daarom liever vanuit zes dimensies: hun lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, en dagelijks functioneren. Door samen in kaart te brengen wat er speelt op deze zes dimensies, kunnen zorgvrager en -verlener een concreet gesprek voeren over wensen en mogelijkheden voor een fijn leven.

In 2015 richtte Machteld expertisecentrum Institute for Positive Health op, en sindsdien zet de organisatie zich met verschillende partners in voor de verspreiding van het concept en integratie ervan in de zorgpraktijk. Daarnaast worden het concept, de materialen voor zorgmedewerkers en de implementatie-ondersteuning steeds verder doorontwikkeld.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan