Naar hoofdinhoud Naar footer

Mijn Vilans Protocollen: veelgestelde vragen over iProva

De Vilans Protocollen worden op dit moment nog beschikbaar gesteld in een iProva-omgeving. Dit is een documentbeheersysteem. Dit systeem bood ons vijf jaar geleden de kans de overstap te maken van de CD-rom naar een digitale omgeving. Inmiddels maken nieuwe inzichten en vraagstukken rondom de kennisbehoefte van zorgprofessionals het noodzakelijk een volgende stap te zetten. Dat is ons nieuwe portaal Mijn Vilans Protocollen geworden. Met deze stap hopen we dat elke zorgprofessional onze protocollen kan inzien op het moment dat dit nodig is, in de vorm die bij hem past en op de device die hij gebruikt.

De belangrijkste vragen rondom iProva zetten we voor u op rij:

Zijn de protocollen nog te integreren in iProva?

Op dit moment wordt er nog gebouwd aan de functionaliteit die jullie iProva-documentbeheersysteem doorzoekbaar maakt op de Vilans Protocollen. Omdat zowel het documentbeheersysteem als het protocollenportaal tot nu toe beide op iProva draaiden, kon dat via een webshare. Nu Vilans overstapt naar een ander portaal is er een zoek-API nodig. Met deze zoek-API is het documentbeheersysteem straks weer – net als nu – doorzoekbaar, en komen de protocollen mee in de zoekresultaten. Deze zoek-API verschijnt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. 

Zijn Mijn Vilans Protocollen ook beschikbaar buiten iProva?

Mijn Vilans Protocollen kan desgewenst door elke medewerker van uw organisatie (op basis van het organisatie-mailadres) geopend worden buiten het documentbeheersysteem van uw organisatie. De zoek-API zoals die in de nieuwe omgeving is gebouwd, is ook toepasbaar in andere systemen zoals een (sociaal) intranet, ECD of leer-managementsysteem.

Kunnen we nog selecties maken van de protocollen?

In het huidige portaal is het mogelijk om selecties te maken van protocollen die meekomen in de zoekresultaten (en kunnen bepaalde protocollen dus ook worden uitgezet). Als op 1 februari de eerste klanten overgaan naar het nieuwe portaal is deze functionaliteit nog niet beschikbaar. Deze extra functionalist zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 worden uitgerold. 

Waarom vervalt de mogelijkheid om deskundigheidsniveaus toe te voegen?

In het nieuwe portaal kunnen geen deskundigheidsniveaus meer worden toegevoegd aan de werkinstructie. Dit is geen overweging van technische aard. De vraag of een zorgprofessional bekwaam en bevoegd is om een werkinstructie uit te voeren moet beantwoord worden op individueel niveau en is afhankelijk van diverse factoren zoals opleiding, bij- en nascholing, ervaring en de context waarin de handeling plaatsvindt. Het is logisch om dat bijvoorbeeld te koppelen aan het persoonlijke opleidingsplan. Daarin leg je voor elke medewerker vast voor welke handeling hij of zij bekwaam en bevoegd is, of wanneer een vaardigheidstoets noodzakelijk is. 

In november 2020 hebben we een webinar rondom dit onderwerp georganiseerd. Het webinar is hier terug te kijken.

Hoe herkennen we voorbehouden handelingen?

Het is straks direct duidelijk of de handeling voorbehouden is. Bij die handelingen staat namelijk een opvallend oranje label bovenaan het protocol.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon