Naar hoofdinhoud Naar footer

Robot Tessa stimuleert bewegen

Hoe kan technologie de zelfstandigheid van cliënten vergroten en hen helpen in hun dagelijkse bezigheden? Dat onderzoekt Pluryn in hun Living Lab en het Digital Health Center. Samen met medewerkers en de Denktankcliënten testen ze nieuwe technologie en bedenken ze of apps en hulpmiddelen geschikt zijn voor mensen met een beperking.

Sociale robot

Denktankmedewerker Naïm heeft 2 weken lang Tessa uitgeprobeerd, een sociale robot. De robot ondersteunt de zelfredzaamheid van mensen en brengt structuur aan in het dagelijks leven. Tessa werkt als een geheugensteuntje en activeert mensen met reminders. Naïm heeft niet aangeboren hersenletsel waardoor zijn kortetermijngeheugen ernstig is aangedaan. Hij was benieuwd of Tessa hem kon ondersteunen in zijn dagelijkse bezigheden: iedere dag 40 minuten op de loopband lopen ter revalidatie. Naïm heeft echter geen besef van tijd en denkt na 4 minuten dat hij er al 40 heeft gelopen. Correcties van zijn moeder helpen niet, Naïm wordt dan boos, hij wil het zelf kunnen. Hij heeft Tessa ingezet om hem tijdens het lopen te stimuleren en door te geven hoe lang hij al bezig is.

Robot stimuleert

Al meteen heeft Naïm goede resultaten behaald. Voor het eerst in 6 maanden heeft hij de hele week dagelijks 40 minuten gelopen. Naast het lopen op de loopband heeft Tessa hem geholpen om zelfstandig een maaltijd voor zijn familie te koken. Een mooie overwinning!

Vernieuwend programmeren: ambitie Technologie

Het project ‘Inclusieve samenleving met inzet van technologie’ is gestart vanuit de ‘ambitie Technologie’ van het Vernieuwend Programmeren. In die ambitie werken we aan 3 projecten die bijdragen aan goede zorg thuis of die aansluiten bij het VN-verdrag. In 2017 programmeren en werken we meer met het veld.

Meer informatie over eHealth

Deel deze pagina via:

Contactpersoon