Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorkomen mentale gezondheidsproblemen bespaart veel geld

Het voorkomen van mentale gezondheidsproblemen bespaart niet alleen een hoop menselijk ellende, maar ook veel zorgkosten. Het ministerie van VWS vroeg daarom aan het RIVM, Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland om in samenwerking een verkenning uit te voeren naar het uitbreiden van het Nationaal Preventieakkoord met het thema mentale gezondheid.

Het VWS-verzoek leidde tot de eerste factsheet getiteld Landelijke en lokale ambities mentale gezondheid en preventie. Het is de eerste factsheet in een serie van vier factsheets met verdiepende consultaties over het thema mentale gezondheid in het Nationaal Preventieakkoord. 

Forse besparing mogelijk

Op 28 april 2022 kwamen de gezondheidsinstituten met de tweede factsheet Effectieve interventies en beleid Mentale gezondheid en preventie. Hieruit blijkt dat de besparing in zorgkosten fors kan zijn. Als de mentale gezondheid van 1 miljoen volwassen Nederlanders met vijf procent verbetert, kan dit leiden tot een besparing van 144 miljoen euro.

Kansen per levensfase

Deze factsheet over het bevorderen van mentale gezondheid en preventie van psychische klachten en aandoeningen geeft een overzicht van kansen en mogelijkheden per levensfase en de economische baten. In deze tweede factsheet staat per levensfase een overzicht van effectieve en kansrijke interventies en beleidsmaatregelen. 

  • Effectieve interventies zijn door een onafhankelijke erkenningscommissie beoordeeld als effectief. 
  • Kansrijke interventies zijn beoordeeld als goed onderbouwd of aangedragen door experts, veel uitgevoerd in de praktijk, genoemd in consultaties van deze verkenning of genoemd in landelijke programma’s. 

Het overzicht van interventies wordt ingeleid door principes voor de succesvolle aanpak ten behoeve van mentale gezondheid. Ook komt aan de orde welke economische baten het bevorderen van mentaal welbevinden en de preventie van psychische aandoeningen kan opleveren. Tot slot volgt een beschrijving van de kernbevindingen. 

Databank erkende interventies

Meer dan dertig interventies zijn beschikbaar voor de bevordering van mentaal welbevinden en preventie van psychische aandoeningen. De geselecteerde interventies komen uit databases van het Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vilans, Movisie en RIVM. 

  • Benieuwd naar de erkende interventies in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg? Bekijk de databank

Bron

Skipr

Deel deze pagina via: