6 tips voor inclusiviteit op de werkvloer
Gepubliceerd op: 12-10-2023
Madhu Mathoera, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, gaf op 28 september een presentatie in Utrecht. Inclusie gaat over de vraag wie mee mag doen en mee mag beslissen. Hoe maak je jouw organisatie inclusiever? Gebruik de 6 tips van Mathoera om aan de slag te gaan met inclusiviteit op de werkvloer!
1. Kijk bij het zoeken van nieuwe medewerkers welke talenten nog missen in je organisatie
Bedenk dat er veel verschillende talenten bestaan en meerdere manieren om iets gedaan te krijgen. Als je aan allerlei dieren vraagt om in een boom te klimmen, zal de aap de wedstrijd zeker winnen. Maar als je ze vraagt om appels uit die boom te plukken, zal de olifant misschien wel sneller zijn door ze er met zijn slurf uit te halen.
2. Maak gebruik van verschillende manieren om de ervaring van mensen mee te nemen
Het is niet makkelijk om een heel bestuur in een keer diverser en inclusiever te maken. Maar er zijn ook andere manieren om erachter te komen welke ervaringen werknemers en cliënten hebben. Denk bijvoorbeeld aan ambassadeurs of adviesgroepen.
3. Vraag anderen hoe inclusief ze jouw organisatie vinden
Hoe inclusief is jouw organisatie? Dat kan je niet zelf bepalen. Want het gaat niet om je bedoeling, maar om het effect dat je acties hebben. Vraag aan anderen hoe inclusief je bent, zowel aan je cliënten, medewerkers als organisaties waar je mee samenwerkt. Niet om te weten of je het goed of fout doet, maar om erachter te komen wat je nog kan verbeteren.
4. Let op hoe je binnen de organisatie met elkaar omgaat
Inclusie gaat ook over hoe je met elkaar omgaat. Je kan wel zeggen dat iedereen welkom is, maar zorg je daar ook echt voor? Mag iemand die net binnenkomt in de organisatie ook ideeën delen en meebeslissen? Is er veganistisch eten te krijgen in de kantine? Laat je iedereen uitpraten in een overleg? Het is belangrijk dat leidinggevenden hierin het goede voorbeeld geven.
5. Maak het mogelijk dat mensen elkaar steunen
Zorg dat erover gepraat kan worden als er discriminerende opmerkingen worden gemaakt. Zorg dat mensen zich veilig voelen om daar iets over te zeggen – of ze nou zelf de persoon zijn die zich buitengesloten voelt of dat ze zien dat het bij iemand anders gebeurt. Zorg ook dat iedereen zich daarin gesteund voelt door het beleid van de organisatie, bijvoorbeeld door duidelijke gevolgen af te spreken bij pesten. Organiseer trainingen, dialoogtafels en rollenspellen. Zo kan iedereen zien wat andere mensen ervaren en kunnen mensen oefenen om hierover te praten.
6. Communiceer inclusief
Als je over en met cliënten spreekt, zet dan altijd de persoon voorop, niet een kenmerk. Dus niet ‘dementerenden’ maar mensen die leven met dementie. Niet ‘verward persoon’ maar een persoon die onbegrepen gedrag laat zien. En pas op met hokjes en etiketten. Benoem iets alleen als het er toe doet. En als het nodig is om het te benoemen, wees dan precies. Want als je het over een allochtoon hebt, wat bedoel je dan?