Het is belangrijk om een duidelijke visie op zorg te hebben en een goede bedrijfsvoering die aansluit op je visie. Dit vraagt om minimaal vijf tot tien jaar vooruit te kijken.
7 tips voor werkplezier en goede zorg met arbeidsondersteunende zorgtechnologie
Gepubliceerd op: 14-01-2025
Werkplezier en goede zorg kunnen samengaan met arbeidsondersteunende technologie, vindt Johan Dusseljee. Hij is lid van de raad van bestuur bij Vanboeijen. En je kunt de zelfstandigheid van cliënten vergroten. Deze combinatie is ook nodig voor goede zorg in de toekomst. Hoe pak je dit aan? Met de 7 tips in dit artikel kun je zelf aan de slag.
Er is op dit moment veel aandacht voor goede zorg in de toekomst. Hoe komt dat? Dit komt omdat personeelstekorten oplopen en zorgvragen ingewikkelder worden. De druk op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers neemt toe en bezuinigingen vanuit de overheid ook. Johan: ‘Het is belangrijk om te kijken hoe je met de uitdagingen omgaat. We willen wel graag dat mensen passie blijven houden voor de zorg.’ Hij geeft 7 tips.
Kijk hoe het werk van zorgprofessionals lichter en leuker kan. Bijvoorbeeld door sommige werkzaamheden te vervangen of te ondersteunen door de inzet van bewezen technologieën. Denk aan:
- apps voor zorgprofessionals om te monitoren;
- apps voor bewoners of cliënten voor meer eigen regie;
- zorgrobots voor dagstructuur, vermaak en contact;
- spraakgestuurd rapporteren maakt rapporteren makkelijker, beter en leuker;
- monitoring en zorg op afstand via beeldbellen.
Bij sociale innovatie ga je taken anders verdelen. Dit betekent bijvoorbeeld:
- Bewoners en cliënten doen meer zelf waar dat kan. Dit bevordert de eigen regie en de kwaliteit van leven.
- Het netwerk krijgt zorg- en ondersteuningstaken, bijvoorbeeld helpen in de zorg, koken op de woningen en regelzaken bij een verjaardag. Begeleiders kunnen zich dan vooral met de primaire zorg bezighouden.
Een andere verdeling van taken doe je niet zomaar. Die bespreek je met bewoners of cliënten en medewerkers. Goed om met de bewonersraad, verwantenraad, ondernemersraad en de zorgadviesraad (raad van professionals) hierover in gesprek te gaan.
Het is belangrijk om iedereen mee te nemen en te weten wat er bij hen speelt. Zorgprofessionals kunnen bijvoorbeeld het idee hebben dat ze minder kunnen betekenen voor de bewoners en cliënten of dat alle leuke dingen wegvallen.
Het is goed om het gesprek aan te gaan en medewerkers te vragen om bewuste en professionele keuzes te maken en met naasten te kijken wie wat kan doen. Continuïteit van de zorg is belangrijk. Als zorgprofessional maak je een afweging om de juiste dingen te doen en dat is primaire zorg leveren. Tegelijk kan er nog steeds ruimte zijn voor leuke dingen.
Digicoaches kunnen tijdens het werk de medewerkers begeleiden in het werken met een technologie. Digicoaches zijn medewerkers met een zorgachtergrond. Het handigste is als zij naar de locaties toe komen. De medewerkers leren de technologie zo beter kennen en inzetten. Dit maakt de afstand tot technologie en innovatie korter.
Tijdens bezoeken aan locaties is het goed om regelmatig de onderwerpen en dilemma’s over de inzet van technologie te bespreken. Een idee kan zijn om als raad van bestuur, management of als medewerker van een ondersteunende dienst af en toe mee te werken op locaties. Of er vrijwilligerswerk doen. Zo spreek je vaak bewoners en medewerkers en sta je dicht bij de zorg.
Met andere zorgorganisaties en het zorgkantoor in je regio kun je kijken of je zorg en ondersteuning bijvoorbeeld op een vernieuwde manier wilt aanbieden en verbeteren voor meer mensen. Een mogelijkheid is om te kijken hoe je met digitale innovatie de zorg anders en beter kunt organiseren.
In een samenwerking kun je kennis en ervaring uitwisselen, zoals projectplannen. Bij het zorgkantoor kun je nagaan of er vergoedingen zijn, zoals voor de opstartkosten voor digitale innovatie.
- Bekijk hier de aanpak van regio Drenthe G-AAN – Digitalisering in de gehandicaptenzorg
- Voorbeeld van een regionale samenwerking: Je moet de samenwerking opzoeken om te blijven bestaan
Innovatie-impuls 2
Innovatie-impuls 2 is een programma van Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. Het programma is onderdeel van de Toekomstagenda: Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Meer weten over de inzet van zorgtechnologie? Ga naar de Innovatie-impuls 2.
Meer weten?
Lees het uitgebreide artikel: Werkplezier kan samengaan met ondersteunende technologie