Naar hoofdinhoud Naar footer

6 aanbevelingen medisch generalistische zorg voor kleinschalige zorgorganisaties

Gepubliceerd op: 09-04-2025

Het aantal kleinschalige zorgorganisaties, met minimaal 3 en maximaal 26 bewoners, groeit gestaag. Steeds meer Wlz-cliënten kiezen voor deze vorm van zorg. Dit heeft consequenties voor de medisch generalistische zorg (MGZ) voor deze cliënten. Zorg wordt vaak deels uit de Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed en deels uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Samenwerking tussen de kleinschalige zorgorganisaties, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en overige eerstelijnszorg is dan ook noodzakelijk.

Hoe geef je die samenwerking vorm? Hoe kunnen kleinschalige zorgorganisaties bijdragen aan toekomstbestendige MGZ in de regio? In dit artikel vind je zes aanbevelingen die je kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

1. Zet in op een prettige werkrelatie met huisarts en specialist ouderengeneeskunde

Ga voordat je als kleinschalige zorgorganisatie van start gaat bij de huisartspraktijk langs. Bespreek hoe de MGZ het beste geregeld kan worden. Spreek bijvoorbeeld af om op een vast moment in de week te bellen met de huisarts of met de doktersassistent. Bepaal samen of klachten van bewoners telefonisch afgehandeld kunnen worden of dat de huisarts langs moet komen. Betrek de huisarts en specialist ouderengeneeskunde ook bij het aannamebeleid van je locatie. Bepaal met elkaar welke zorgvraag jullie met elkaar aankunnen.

2. Neem stepped care/taakherschikking als uitgangspunt

Maak voor somatische vragen gebruik van een verpleegkundig specialist of physician assistant om de druk op de huisarts te verlichten. Bouw ook een relatie op met een specialist ouderengeneeskunde, GZ-psycholoog of praktijkondersteuner ouderenzorg voor de psychogeriatrische vragen. Je kunt niet alles zelf, zorg dat je waar nodig de expert in huis haalt.

3. Zet de samenwerkingsafspraken op papier

Maak schriftelijke samenwerkingsafspraken met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten om de continuïteit van de zorg te waarborgen. De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft een modelovereenkomst gemaakt. Deze kun je aanpassen aan je eigen situatie en behoefte.

Praktijkverhaal De Herbergier

Benieuwd naar hoe MGZ in de praktijk geregeld kan worden bij kleinschalige zorgorganisaties? Lees het praktijkverhaal over de ervaringen van de Herbergier in Vlijmen.

4. Train je team in triage

Maak gebruik van de waarde en vaardigheden van het hele team van helpenden en verzorgenden. Train het team in triagering en klinisch redeneren, waardoor het situaties zelfstandig kan afhandelen.

5. Verlaag de druk op de huisartsenpost

Werk samen met de huisartsenpost aan overlegmomenten en triageprotocollen. Dit kan zorgen voor snellere toegang tot noodzakelijke medische zorg. Maak verder ruim voor het weekend de balans op: zijn er dingen die je niet zelf kunt doen en die met de huisarts opgepakt moeten worden voor het weekend ingaat? Handel die uiterlijk vrijdag af.

6. Borg de zorg en maak afspraken voor de ANW-uren

Maak protocollen voor de zorgborging bij afwezigheid van zorgondernemer of locatiemanager. Sluit voor de avond-, nacht- en weekendzorguren formele afspraken met thuiszorgorganisaties, huisartsenpraktijken of commerciële partijen. Dit zorgt voor een continuïteit van zorg.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan