Pre-COVID infectieziekten terug van weggeweest: 4 tips
Gepubliceerd op: 17-01-2023
Infectieziekten van vóór COVID zijn terug van weggeweest. Door COVID en de getroffen coronamaatregelen in Nederland hebben bijvoorbeeld het noro- en het influenzavirus de laatste jaren weinig kans gehad zich te verspreiden. Nu we de coronamaatregelen grotendeels achter ons hebben gelaten, krijgen andere virussen weer meer ruimte. Belangrijk dus om alert te zijn op andere infectieziekten en infectiepreventie. Maar hoe (ook alweer)? Hieronder vier tips.
Het ene virus is het andere niet!
We hebben heel veel geleerd van corona. Maar we kunnen onze ervaringen niet altijd één op één toepassen op andere infectieziekten. Verschillende soorten bacteriën en virussen kunnen zich verschillend verspreiden. En daarom zijn voor het ene virus soms andere maatregelen effectief dan voor het andere virus.
1. Probeer te bepalen met welk virus de cliënt besmet is
Zorg dat de teams in jouw organisatie zich ervan bewust zijn dat ook andere infectieziekten weer regelmatig voorkomen. En sommige van die infectieziekten delen symptomen met corona. Wees er dus scherp op dat je niet meteen uitgaat van een coronabesmetting, maar - net als vóór corona - kijkt waar de klachten óók op kunnen wijzen. Daarmee aan de slag binnen je team of organisatie? Zie tip 4.
2. Neem virus-specifieke maatregelen
Heb je een verdenking van bijvoorbeeld het norovirus? Isoleer de mogelijk besmette cliënt dan ook volgens de protocollen die zijn opgesteld voor het norovirus. Het norovirus is namelijk een stuk besmettelijker dan bijvoorbeeld influenza en corona, en verspreidt zich makkelijker via oppervlakten en materialen. Daarom vind je in protocol voor norovirus maatregelen om goed met die besmettelijkheid en manier van verspreiding om te gaan: maatregelen die je in andere protocollen niet vindt. Zorg dus waar mogelijk dat je de juiste protocollen toepast.
3. Houd je aan de basismaatregelen rondom BRMO’s
Iedere cliënt kan Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO’s) bij zich dragen. Het lastige is dat je dat vaak niet weet. Nu corona niet meer de volle aandacht opslokt verlappen ook weer onze opgebouwde gewoontes rondom hygiëne. Maar probeer echt de basismaatregelen te blijven gebruiken, en maak ook anderen hierop attent. BRMO’s zijn er nog steeds: geef ze niet onnodig de ruimte!
4. Lees meer over dit onderwerp tijdens de hygiëne-themamaand
Binnen Vilans en de verschillende kennispleinen draait het deze maand om het thema hygiëne. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Bekijk onderstaande verhalen, tips en hulpmiddelen.
- Meer tips? Lees dan ook eens deze 9 tips om samen te werken aan infectiepreventie, of bekijk hier 8 hygiënetips voor de gehandicaptensector.
- Lees hier meer over het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’. Collega’s ontwikkelden hier samen bijvoorbeeld deze Wegwijzer infectiepreventie met de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen.
- Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem, infectiepreventie in het verpleeghuis is daarom heel belangrijk. Weet jij alles over hygiënisch werken, antibiotica en (resistente) bacteriën? Doe de test.
- Bekijk de verzamelpagina over hygiëne en infectiepreventie op Zorg voor Beter.
- Bekijk het kennisdossier: Hygiënisch werken en infectiepreventie op Waardigheid en trots