4 manieren hoe RegioKracht regionale transitie gehandicaptenzorg versnelt
Gepubliceerd op: 17-04-2025
De zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking vraagt om een transitie om toekomstbestendig te blijven. Het programma RegioKracht richt zich op het versnellen van deze transitie. Daarvoor is een samenhangende en effectieve regionale samenwerking nodig, die steeds meer regio’s omarmen. Ontdek de 4 manieren waarop RegioKracht hierbij ondersteunt.
1. Ondersteuning van strategische samenwerking helpt zorg toekomstbestendig te maken
Regionale samenwerking wordt steeds meer onderdeel van de strategie van veel bestuurders binnen zorgorganisaties. Door samen te werken op regionaal niveau kunnen zorgorganisaties veranderingen in gang zetten die in hun eentje niet haalbaar zouden zijn.
RegioKracht ondersteunt zorginkopers, bestuurders van zorgorganisaties en regionaal werkende programmamanagers bij de regionale samenwerking in de gehandicaptenzorg. De aard van de ondersteuning varieert per regio en de huidige fase van samenwerking: van strategische advisering tot zeer praktische ondersteuning. Het programma stimuleert dat transitieopgaven via een bestuurlijke tafel worden geagendeerd en uitgewerkt.
Voorbeelden van bestuurlijke tafels
Voorbeelden van bestuurlijke tafels zijn de horizontale, verticale en regionale tafels en overlegtafels. Bijvoorbeeld voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WoZo) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Aan deze tafels zitten bestuurders van zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties en gemeenten. Zorgkantoren en verzekeraars zijn vaak vertegenwoordigd door medewerkers met een bestuurlijk mandaat.
Bekijk voor meer uitleg deze Praatplaat RegioKracht
Het doel is dat er een transitie komt door de opbouw van een regionaal zorginhoudelijk programma. RegioKracht reikt daarbij kennis aan vanuit andere regio’s, landelijke initiatieven en programma’s, andere sectoren en bredere maatschappelijke bewegingen. De inzichten, geleerde lessen en succesvolle projecten worden elders weer ingezet om deze kennis als transitieversneller toe te passen.
De ondersteuner van RegioKracht draagt op een praktische en nuttige wijze bij, brengt ervaring uit andere regio’s en de VVT-sector in en helpt de regionale samenwerking steeds een stap verder.
Hans Biezemans, bestuurder Tragel, lid agendacommissie Zeeland
2. Onderzoek en monitoring bieden inzicht
Onderzoek en monitoring geven inzicht in welke regionale initiatieven worden gerealiseerd, hoe deze worden opgezet en wat ze opleveren. Tools zoals de RegioSpiegel helpen samenwerkingen verbeteren door het proces, het resultaat, de motivatie en het vertrouwen in de samenwerking in kaart te brengen.
Betrokken partijen hebben een beeld gecreëerd van belangrijke vraagstukken en ontwikkelingen in de regio. Ook is de rol van het zorgkantoor besproken en duidelijk. We zijn aangemoedigd en ondersteund om binnen de eigen organisatie draagvlak te creëren voor de regionale samenwerking. Het invullen en bespreken van de RegioSpiegel gaf ons in dat proces een zetje, precies op het goede moment.
Cees Oprins, regionaal programmaleider Groningen
3. Kennisontwikkeling en kennisverspreiding bevordert samen leren
Samen leren van en over de regionale transitie en zo bereiken dat de transitie zijn eigen versnelling voedt, is één van de uitgangspunten. Er is hierbij veel behoefte aan overzichtskennis op de belangrijke thema’s. RegioKracht focust op vier grote thema’s:
- Domeinoverstijgende samenwerking: Het bevorderen van gecoördineerde zorg over verschillende disciplines en zorglijnen heen: de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor onder andere de complexe zorg, de huisartsen en ziekenhuizen voor de medisch generalistische zorg en gemeenten en corporaties op het gebied van wonen.
- Modern werkgeverschap: Hoe trek je geschikte medewerkers aan? En hoe houd je die vast in de huidige krappe arbeidsmarkt? Hoe organiseer je en deel je schaarse specialismen en flexibele arbeidskrachten op een andere manier? Hoe organiseer je scholing voor met name voor de (meer) complexe doelgroepen.
- Technologie en innovatie: Mogelijkheden onderzoeken van datagedreven werken en Artificial Intelligence (AI) en grootschalige toepassing ervan. Sociale innovatie richt zich met name op samenwerking in en met de wijk. Zorginhoudelijke vragen gaan bijvoorbeeld over de inzet van domotica voor reductie nachtzorg of spraakgestuurd rapporteren.
- Wonen en zorg: Veel initiatieven in de complexe zorg, vooral in projecten over behoefte aan logeren, passende woonplek en dagbesteding. Ook hebben organisaties steeds meer aandacht voor zorg en ondersteuning van de ouder wordende cliënt en de samenwerking met het netwerk en de wijk.
4. Leernetwerk van programmamanagers
Vaak hebben regionaal werkende programmamanagers een solistische rol tussen de diverse belangen. Onderlinge uitwisseling is dan zeer waardevol. In het kader van kennisontwikkeling en kennisverspreiding zijn programmamanagers uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg samengebracht in één online community waarin zij hun kennisvragen en ideeën uitwisselen. Ook organiseert RegioKracht bijeenkomsten met en voor deze groep. Deze actieve community groeit en kent inmiddels 55 deelnemers.
Samenwerking in deze sector is niet bepaald nieuw, maar zo’n duidelijke focus op regionale transitie wel. De zorgorganisaties zien meer en meer dat ze elkaar nodig hebben op de grote en uitdagende thema’s. Wij ondersteunen in de zoektocht om deze samenwerking en het transitieprogramma te vormen. In de gehandicaptenzorg is dat extra uitdagend, omdat diverse grote aanbieders en ook veel kleine organisaties in veel regio’s actief zijn. Het is niet voor alle organisaties even vanzelfsprekend om bij de regionale samenwerking aan te sluiten, terwijl ze de noodzaak wel erkennen. We zien dat onze kennis, en ondersteuning en de lessen uit onze jarenlange ondersteuning van de ouderenzorg helpend zijn.
Frans van Zoest, programmaleider RegioKracht
Voortgangsrapportage 2024 – RegioKracht
Het programma RegioKracht in de zorg richt zich op het versnellen van de regionale transitie van zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking. RegioKracht ondersteunt daarom zorginkopers van zorgkantoren, bestuurders van zorgorganisaties en regionaal werkende programmamanagers bij het realiseren van een stevige en duurzame samenwerking om de zorg en ondersteuning toekomstbestendig te maken. De hoofdactiviteiten zijn: strategische ondersteuning, monitoring & onderzoek en kennisontwikkeling & -verspreiding. De focus ligt op vier thema’s: domeinoverstijgend samenwerken, modern werkgeverschap, ‘technologie en innovatie’ en ‘wonen en zorg’. Hiermee draagt RegioKracht direct bij aan de doelen en pijlers van de Toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’ en het kanslijnen akkoord.
Download de voortgangsrapportage onderaan deze pagina onder het kopje 'Downloads'.