Drempels wegnemen
Gepubliceerd op: 15-11-2021
Boem, en toen zat ik daar opeens. Lekker geschaatst, maar bij een kopje thee drinken aan de kant, ging ik onderuit. Een val met gevolgen. Een ingewikkelde breuk in mijn onderbeen die een operatie noodzakelijk maakte. Plus zes weken in de rolstoel. ‘Jij weet je ook altijd zo goed in onze doelgroep te verplaatsen’, grapten mijn collega’s.
Tja, en dan ervaar je dus wat het is om minder mobiel te zijn. Je ontdekt hoe het is gesteld met de toegankelijkheid in je eigen dorp. Opeens is de stoep een drempel waar je alleen met hulp op kunt komen. Een stoep die scheef afloopt waardoor je de ene keer je linker armspieren extra traint, en de andere keer je rechter armspieren. En in de medische molen maak je mee dat ‘samen beslissen’ nog niet overal gemeengoed is. En dan denk ik: er valt nog veel te verbeteren.
Dan vraag je je af hoe je dat moet doen als je 80 bent en in een rolstoel zit. Mijn advies: hou de regie over wat er met jou gebeurt in kwetsbare situaties. Wat heb jij nodig om jouw leven goed vorm te blijven geven? Als mens ben je meer dan de optelsom van verschillende kwetsbaarheden. Ben je minder mobiel, dan heb je een hulpmiddel nodig. Maar misschien heb je ook hulp nodig in het huishouden. Of voel je je wel eens eenzaam of mis je ritme in je dag. Je wil daarvoor niet bij verschillende loketten hoeven aankloppen. Je bent mens als geheel. Daarom is integraal werken in de wijk zo belangrijk.
Dat betekent dat professionals in multidisciplinaire teams elkaar opzoeken en met elkaar tot het goede antwoord komen. Niet denken: ik doe mijn ding en succes mevrouw, bij het volgende loket. 1 + 1 wordt echt 3 als je ondersteuningsvragen centraal blijft stellen van de mensen of het gezin. Bij een integraal antwoord mag je als professional best vanuit je eigen discipline handelen, maar doe dat wel afgestemd. Zodat voor de mensen een geheel pakket ontstaat van zorg en ondersteuning.
Mijn advies aan adviesraden? Kijk goed naar de toegang tot zorg en ondersteuning. Werpen we niet te veel drempels op? Voer het gesprek met wethouder en gemeenteraad en hoor het verhaal uit de praktijk. Kijk ook goed welke professionals met elkaar samenwerken en hoe. Past dat bij de wijk, de gemeente? Ga zelf kijken hoe het werkt. En blijf ook in positie als specialistische zorg en ondersteuning regionaal of bovengemeentelijk worden georganiseerd. Integraal werken geldt niet alleen voor wijkteams, maar zeker ook regionaal. Hou ook daar de vinger aan de integrale pols om drempels te kunnen blijven wegnemen. Veel succes!