Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzaamheid aanpakken: Groot denken, klein beginnen

Gepubliceerd op: 28-08-2023

Het gesprek over duurzaamheid en de aanpak daarvan gaat nogal eens gepaard met het gesprek over de uitersten. Van ‘het heeft toch allemaal geen zin meer, de aarde staat in brand’ tot de vele initiatieven en innovaties die in hoog tempo worden ontwikkeld, met het idee dat het tij nog wel te keren valt. Ingrid van Heerde–Vorenkamp, adviseur Duurzaamheid bij gehandicaptenzorgorganisatie ASVZ, stelt dat we de tijd van vrijblijvendheid rondom het thema voorbij zijn. Eens. Maar hoe komen we van vrijblijvendheid naar vanzelfsprekendheid, als het gaat om het duurzame alternatief? Lees de blog van Vilans-directeur Rian van de Schoot.

Hoe komen van vrijblijvend naar vanzelfsprekend? Door groot te denken en klein te doen, zou mijn stelling zijn. En om het nog maar kleiner te maken: wat je thuis doet aan duurzaamheid, breng dat ook eens mee naar je werk. Iedereen is zich thuis steeds bewuster van energieverbruik en maatregelen voor energiebesparing. Waar we thuis op zoek zijn naar manieren om slimmer met energie en om te gaan, zou het goed zijn om die uitdaging op het werk ook aan te gaan. Verwonder je over de lampen die altijd branden, de deuren die open staan. Afval verminderen, afval scheiden: we zijn het thuis gewend te doen, dus waarom niet ook op het werk? Spullen repareren en hergebruiken: wie weet is er in het verpleeghuis of de gehandicaptenzorgorganisatie waar je werkt wel een bewoner die wel uit de voeten kan met een kapotte leuning van een stoel. Of is er een mantelzorger of vrijwilliger die het leuk vindt om samen met bewoners een ‘repair cafe’ te bestieren en zo weggooien te voorkomen. Verwonder je over de materialen die je weggooit na eenmalig gebruik terwijl ze nog prima zijn: zou je dit thuis ook doen? Vraag je af of het wel echt nodig is om telkens handschoenen te gebruiken of andere materialen: kan het ook minder of anders?

Groene leefomgeving

Veel zorgorganisaties liggen op locaties waar een prachtige buitenruimte is. Kijk daar ook eens naar met de duurzaamheidsbril en maak die biodivers. Vaak met simpele ingrepen als anders maaien en bloemen zaaien draag je bij aan duurzaamheid én valt er als beloning ook nog eens veel moois te zien aan bloemen en insecten. Denk na over het planten van bomen rondom de gebouwen om te zorgen voor schaduw: het houdt een gebouw koel (besparing op de airco) en is de meest natuurlijk manier voor mensen om verkoeling te zoeken op een warme dag. Een groene leefomgeving draagt bij aan gezondheid. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de mensen die in de zorg werken. En dat bankje in de schaduw onder die boom kan ook nog eens leiden tot nieuwe ontmoetingen en inspiratie. 

Kleine druppels

De Green Deal Zorg 3.0 heeft als titel: samen werken aan duurzame zorg. Samen en daarmee iedereen. Daar kan iedereen vandaag nog mee beginnen, thuis en op het werk. Door je te verwonderen en uit te spreken. Klein te beginnen en daarmee het verschil maken. Want vele kleine druppels op de gloeiend hete aarde gaan helpen om het tij te keren. 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan