Carlijn van Aalst: ‘Durf je open te stellen voor Samen beslissen'
Gepubliceerd op: 15-11-2021
In de zomermaanden laat Vilans professionals uit het veld aan het woord over wat Samen beslissen voor henzelf en voor hun werk betekent. In deze aflevering Carlijn van Aalst. Zij was vanuit seniorenorganisatie KBO-PCOB betrokken bij projecten over Samen beslissen en is coördinator van de Raad van Ouderen.
Wat betekent Samen beslissen voor jou?
Samen beslissen betekent dat je veel meer vanuit een open en gelijkwaardige manier met elkaar omgaat en als hulpverlener oprecht luistert naar wat voor iemand ertoe doet. Dat vraagt nog best wat van de cliënt en zorgverlener, maar ik ben ervan overtuigd dat als je het goede gesprek met elkaar voert, dat bijdraagt aan veel kwaliteit van leven en een goede relatie tussen cliënt en zorgverlener. Samen beslissen is voor mij onderdeel van een heel belangrijke ontwikkeling in de zorg en ondersteuning met ouderen. Namelijk dat je het met hen doet. Daarvoor zet ik mij in mijn werk graag in.
Kun je een voorbeeld noemen waarin Samen beslissen iets voor de ander betekende?
Voor een het project over Samen beslissen maakten wij een filmpje met een ouder echtpaar. Een mevrouw met beginnende dementie wilde eigenlijk geen medicijnen, maar die zouden haar wel van nare waanbeelden afhelpen. Op zo’n moment moet je als zorgverlener goed doorvragen naar wat van belang is voor deze mevrouw en haar man. Dat bleek vooral samen prettig verder leven te zijn. Nadat in een fijn gesprek haar duidelijk was gemaakt dat medicijnen voor dat prettiger leven konden zorgen, besloot ze toch die te gaan gebruiken. De mevrouw sliep daardoor beter en had weer energie om samen op een aangepaste fiets te fietsen, iets waar ze beiden erg van genoten. Een mooi voorbeeld hoe je goed in gesprek gaat over zaken die ertoe doen voor iemand en wat dat kan opleveren.
Wie geef jij een ‘Samen beslissen'-pluim en waarom?
Die geef ik graag aan de ouderen, naasten en zorgverleners die het aandurven om zich open te stellen. Die met elkaar het gesprek aangaan dat verdergaat dan de diagnose, het gesprek dat over het leven gaat en wat ertoe doet voor iemand. Zo dragen zij bij aan goed ouder worden, gebaseerd op de wensen en mogelijkheden van ouderen.
Welke tip geef jij mee voor wie met Samen beslissen aan de slag wil?
Durf je open te stellen, luister en spreek met oprechte interesse en toon veel empathie. Kijk vooral verder dan de ziekte, naar de mens en wat er voor hem of haar toe doet. Denk in mogelijkheden en netwerken over grenzen van je afgebakende taken heen. En voor ouderen zelf die contacten hebben met hulpverleners: voel je vrij om aan te geven dat voor jou meer van belang is dan alleen het genezen van een kwaal. Vraag als je dat wil welke mogelijkheden er zijn om breder te spreken over wat voor jou op dat moment van belang is in je leven.