Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzame Ouderenzorg Zuidwest Friesland: opleiden VS houdt zorg toegankelijk

Gepubliceerd op: 06-01-2025

Het aantal kwetsbare ouderen dat zorg en behandeling nodig heeft groeit. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer tekorten aan de kant van de aanbieders van deze zorg. Hoe zorgen we dat ook in de toekomst de zorg toegankelijk blijft voor deze doelgroep? In de regio Zuidwest-Friesland trekken VVT-aanbieders al enige tijd met elkaar op om hier samen passende oplossingen voor te vinden. Tijdens een sessie van het programma Medisch generalistische zorg in de regio delen medewerkers van een aantal van deze aanbieders hoe zij dit aanpakken.

De vergrijzing zorgt in Zuidwest-Friesland voor uitdagingen, omdat tegelijkertijd de arbeidsmarkt krapper wordt. De zorgaanbieders in de regio zien het dan ook als een gedeelde verantwoordelijkheid om de behandelfunctie in de regio in de lucht te houden. Een aantal jaar geleden gingen als eerste stap hierin al 15 zorgaanbieders i.s.m. Vilans aan tafel om aan de hand van cijfers, onderzoek door een onderzoeksbureau en prognoses te bepalen wat hen te doen stond. Zo is een regiovisie opgesteld die bestaat uit verschillende projecten.

Samen werken aan behoud behandelfunctie

Een van deze projecten heet Duurzame Ouderenzorg Zuidwest Friesland en staat in het teken van het duurzaam inrichten van de behandelfunctie voor kwetsbare ouderen. Hieraan wordt gewerkt door zes zorgaanbieders uit de regio, namelijk Patyna, Bos en Meerzicht, Hof en Hiem, Valuas, Leppehiem en Zorggroep Sint Maarten. Er is een projectgroep geformeerd en hierin is vervolgens bepaald wat de behoeftes waren. De focus is hierbij gelegd op de behandelfunctie, omdat dit de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de betrokken aanbieders.

Direct effect opleiden VS

Binnen het projectteam is bepaald welke aspecten van invloed zijn op de behandelfunctie. Hierbij is een verdeling gemaakt tussen zaken met een direct en indirect effect. Een belangrijk aspect met een direct effect, is het opleiden van de verpleegkundig specialist (VS). Wanneer de VS fungeert als eerste aanspreekpunt voor de zorg én eerste triage doet, haalt dit immers werkdruk weg bij de SO. Zo werkt Patyna al jaren met een ambulant verpleegkundig team dat 24/7 verpleegkundige ondersteuning biedt op alle locaties van Patyna en in de thuiszorg. Hier nemen de verpleegkundigen tijdens de ANW-diensten de triage op zich. Het verpleegkundige team van Patyna levert ook al langere tijd de behandeldienst op een aantal locaties van Hof en Hiem en Zorggroep Sint Maarten en sinds kort maken deze organisaties ook gebruik van het ambulante team. 

Door het afwegen van de verschillende aspecten heeft het projectteam uiteindelijk gekozen voor een passende aanpak. Binnen deze aanpak, speelt het opleiden van de VS voor de regio een belangrijke rol. Door met de verschillende organisaties samen te werken aan het opleiden van de VS, kunnen veel taken bij de SO weggehaald worden. Zo kan het ambulant verpleegkundig team van Patyna uiteindelijk ingezet worden voor nog meer locaties in de regio. Er ontstaat zo een regionaal ambulant verpleegkundig team. Alle betrokken partijen hebben met elkaar om de tafel gezeten en hebben afspraken gemaakt over de werkwijze. Over het algemeen zijn de ervaringen binnen de regio positief. Wel is het belangrijk dat er ook oog is voor wat er in de provincie gebeurt, zodat op termijn ook provinciaal meer samengewerkt kan worden.

Gewoon doen

Werken volgens deze nieuwe werkwijze, gericht op samenwerking in de regio, was best even een stap. Toch is de beste aanpak volgens Petra Jager, projectleider Duurzame Ouderenzorg Zuid West Friesland, om het ‘gewoon te doen’. Ten tijde van de start van het project was de coronapandemie nog bezig en was alles erg intern gericht en voelde regionaal samenwerken wat vreemd. Toch voelden de zorgaanbieders ook dat er een groter probleem in de vorm van personeelstekorten en een hogere zorgvraag aankwam en dat dit echt nodig was.

Om dit project te laten slagen, moesten de deelnemende zorgaanbieders soms hun eigenbelang even aan de kant zetten. Zo wilden deelnemende organisaties graag hun verpleegkundigen perspectief bieden op doorontwikkeling, maar waren ze zelf te klein om opleidingsmogelijkheden te bieden. Hoewel ze graag hun personeel wilden behouden, zijn ze meegegaan in het project. Dit bood kansen voor de organisatie zelf, maar ook kansen om de zorg voor cliënten toekomstbestendig te maken. Hierbij gaven de organisaties wel aan dat een ambitieuze en gedreven projectleider wel een voorwaarde is om een project als dit tot een succes te maken.

Goede communicatie en samenwerking essentieel

Ondanks de eerste positieve reacties, waren er ook uitdagingen. Zo was er bij de kleinere zorgaanbieders de vraag of zij als kleine partij niet een (te) groot beroep deden op de partij die de behandeling levert. Aan de andere kant konden zij met een eigen VS een bijdrage leveren aan het goed positioneren van de SO en VS. Als het zover komt dat uiteindelijk iedere locatie een eigen VS heeft, dan kan de SO wat meer naar de achtergrond. Ook betaling moet goed geregeld zijn om het project te laten slagen. Zo heeft Duurzame Ouderenzorg Zuidwest Friesland een bedrag ontvangen vanuit het zorgkantoor, wat kon helpen in de bekostiging van de opleiding voor de VS’en.

Verder is het van belang om goed contact te hebben met de verpleegkundigen op de zorglocaties. De VS kan ook helpen om het niveau van de verpleegkundigen iets omhoog te brengen, wat leidt tot een hogere kwaliteit over de hele lijn. Ook het contact met de cliënt, die niet altijd weet wat het verschil is tussen de verschillende zorgverleners, is van belang. Het is belangrijk om hen uit te leggen wat de VS doet én dat de SO nog steeds betrokken is bij de zorg.

Bekijk hieronder de video van Patyna over het project:

Deel deze pagina via: