Naar hoofdinhoud Naar footer

Hygiënisch werken is van iedereen!

Gepubliceerd op: 12-11-2021

Om antibioticaresistentie tegen te gaan, is het belangrijk dat zorgorganisaties hygiënischer gaan werken, zodat resistente bacteriën zich zo min mogelijk verspreiden. Dit vraagt om ‘anders denken en doen’. Een taak die in eerste instantie makkelijker lijkt dan hij in de praktijk vaak blijkt te zijn.

Aandachtsvelder als politieagent

Veel organisaties stellen aandachtsvelders of kartrekkers aan om het voortouw te nemen. Zij helpen hun collega’s om blijvend aandacht te hebben voor het onderwerp hygiëne en om met elkaar hygiënischer te kunnen werken. Een van hen vertelde mij dat ze zich vaak een politieagent voelt in haar rol als aandachtsvelder. Dit vinden aandachtsvelders zelf een vervelend gevoel en bovendien raken ook hun collega’s niet gemotiveerd. In zo’n geval begeleid ik ze om de vaardigheden te kunnen ontwikkelen om in samenwerking met hun collega’s bewustwording en gedragsverandering te bewerkstelligen.

Waarom-tool maakt motivatie duidelijk

Als zorgmedewerkers iets willen veranderen, zijn ze al snel geneigd om over het ‘wat’ te praten en het te hebben over praktische afspraken over alcoholdispensers, washandjes en po-spoelers. Terwijl het gesprek over het ‘waarom’ van de verandering de eigen motivatie en die van collega’s duidelijk maakt. Als iedereen gemotiveerd is, gaat verandering veel sneller. Om mensen te helpen na te denken over het ‘waarom’ hebben we een waarom-tool ontwikkeld. Deze tool is samen met andere gratis tools te downloaden.

Hele team aanspreekbaar 

Als je daarnaast ruimte maakt voor au- en wow-momenten, weet je als team ook beter wat je kan veranderen en hoe je dat met elkaar gaat aanpakken. Samen wordt nagedacht over wat er anders zou kunnen en daar zijn alle teamleden dan op aanspreekbaar. Want soms wordt hygiënisch werken vooral als het probleem gezien van de aandachtsvelders. Terwijl hygiënisch werken natuurlijk van iedereen is.

Alle lagen van de organisatie

Een ander probleem is dat aandachtsvelders vaak niet weten wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn vanuit de organisatie. Zij willen graag weten wie hen kan helpen en bij wie ze terecht kunnen met welke vragen. Het programma Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen biedt dan ook begeleiding aan in alle lagen van de organisatie.

Hygiënecommissie

Zo ging ik in gesprek met een hygiënecommissie die vooral een adviserende taak had. Deze rol bleek te beperkt, omdat ze daarmee niet in staat waren om de aandachtsvelders en teams op de werkvloer snel en adequaat te ondersteunen. Het is mooi om te zien dat ze nu wel kunnen reageren op een vraag als: Waar kan ik de handschoenen bestellen als ze op zijn? Zowel op concreet als op organisatorisch niveau. 

‘Gelnagels komen bij ons toch niet voor?’

Tot slot betrek ik ook altijd het management. Laatst heb ik met managers de Ervaringen-in-cijfers-tool gedaan. Met deze tool geven mensen zichzelf en het team een cijfer als het om hygiënisch werken gaat. Als je hierbij goed doorvraagt, levert dit waardevolle inzichten op. Een bestuurder zei toen: ‘Gelnagels, dat komt bij ons toch niet voor?’ De aanwezige kwaliteitsverpleegkundige moest dat ontkrachten door haar eigen ervaringen en de ervaringen die de aandachtsvelders met ons gedeeld hadden. Zo komen in de gesprekken over hygiënisch werken op elk niveau binnen de organisatie blinde vlekken naar voren die vragen om anders te denken en anders te doen.

Maak aanpak antibioticaresistentie toekomstbestendig

Wilt u samen met ons bespreken hoe u de aanpak van antibioticaresistentie in uw organisatie toekomstbestendig kunt maken? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan en doe mee met het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Samen maken we bewoners en medewerkers van verpleeghuizen zo weerbaarder tegen besmetting.

Meer informatie over antibioticaresistentie

Deel deze pagina via: