Meneer Dollevoet krijgt meer bewegingsvrijheid door GPS-tracker
Gepubliceerd op: 03-04-2024
Meneer Dollevoet is een mensenmens en een grote verhalenverteller. Vroeger werkte hij op zijn eigen land. Maar sinds er dementie is vastgesteld bij meneer Dollevoet, woont hij op een woongroep bij Sint Jozefoord. Toch wil meneer nog ‘werken’. Hij ging daarom geregeld op pad en klom dan zelfs letterlijk het hek over en wandelde richting het dorp. Het is zelfs een keer gebeurd dat meneer Dollevoet viel en pas laat werd gevonden.
Het was voor Vera van Zantvoort, kwaliteitsverpleegkundige, duidelijk dat meneer Dollevoet drang had om naar buiten te gaan. Bij Sint Jozefoord konden mensen vroeger niet zelfstandig uit de woongroep gaan. Er was geen tussenoplossing als mensen wel fysiek de drang hebben, maar eigenlijk niet altijd de weg terug meer weten. En dan werd vaak al de deur eerder dichtgedaan, in plaats van dat ze gingen kijken hoe ze zoveel mogelijk vrijheid konden bieden.
‘Het was net of er een beetje rust terugkwam in mijn vader.’
GPS-systeem heeft rust gebracht
Een deur kan op veel manieren open. Na een zorgvuldig proces van afstemming tussen de EVV’er, een arts-psycholoog, clustermanager, kwaliteitsverpleegkundige, én familie bleek een GPS een goede uitkomst. Het geeft de zoon van meneer Dollevoet een veilig gevoel: “Het GPS-systeem heeft ons rust gebracht. We kunnen nu zelf meekijken en krijgen een melding als hij buiten zijn leefcirkel komt. Vaak weten wij wel wat er aan de hand is. Op maandag gaat hij bijvoorbeeld altijd op pad met zijn duofiets.”
Bij Sint Jozefoord vinden ze het belangrijk dat mensen optimaal kunnen genieten van hun kwaliteit van leven. Maar dat brengt wel risico’s met zich mee. Hoeveel risico’s ten nadele van de veiligheid wegen op tegen het grote voordeel van de vrijheid? Bekijk de video over meneer Dollevoet:
Campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’
Bijna elke zorgmedewerker kent het fenomeen gesloten afdeling. Hoewel het sluiten van deuren vaak een maatregel is om cliënten te beschermen, is het een vorm van onvrijwillige zorg onder de Wet zorg en dwang. De wet beoogt cliënten meer vrijheid en privacy te geven door het invoeren van een open-deuren-beleid.
Omdat het niet altijd makkelijk is om een open-deuren-beleid in te voeren, bieden we inspiratie met de campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’. We laten zien hoe organisaties aan de slag gaan met het openen van deuren. Want als je goed en zorgvuldig zoekt naar alternatieven, blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. Volg de Facebook- en LinkedIn-pagina voor inspiratie en om op de hoogte te blijven.