Naar hoofdinhoud Naar footer

Iris Wallenburg over oplossingen voor het ontlasten van de huisarts

Gepubliceerd op: 23-04-2025

Eén op de twintig mensen in Nederland zoekt een nieuwe huisarts én zes op de tien huisartsenpraktijken hanteren een patiëntenstop. Volgens hoogleraar sociologie van de zorg aan de Erasmus School of Health Policy & Management Iris Wallenburg hangt dit tekort samen met allerlei ontwikkelingen, zoals het 'langerthuisbeleid' van de overheid. Vooral kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking zijn de dupe van het huisartsentekort, stelt zij.

Wel zijn er volgens Iris Wallenburg oplossingen die de huisarts ontlasten en de zorg voor deze doelgroepen garanderen. Kleinschalige instellingen waarbij ouderen geclusterd wonen zijn een voorbeeld hiervan; bij zorgvragen komt niet meteen de huisarts in beeld, maar eerst bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist. Ook zijn er plekken waar de specialist ouderengeneeskunde, die normaliter vaak in het verpleeghuis werkt, cliënten thuis in de wijk bezoekt. Eenzelfde aanpak, waarbij de huisarts taken overdraagt, kan volgens Iris Wallenburg ook werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Projectleider MGZ in de regio Marloes Berkelaar over dit onderwerp: 

De inzet van de verpleegkundig specialist en het maken van regionale afspraken tussen zorgverleners zijn veelbelovende oplossingsrichtingen om de huisartsenzorg toegankelijk te houden en benodigde expertise beter te verdelen. Deze beweging is noodzakelijk om de zorg beschikbaar te houden voor o.a. kwetsbare ouderen en mensen met een beperking nu en in de toekomst. 

Op zoek naar concrete voorbeelden van regio’s die hier al mee aan de slag zijn? Deze vind je op vilans.nl/mgz. Heb je ondersteuning nodig bij het (door)ontwikkelen van een initiatief? Neem dan contact op met mgzinderegio@vilans.nl 

Lees de oplossingen in het volledige artikel

Bron

Trouw

Deel deze pagina via: