Zeven wetenswaardigheden over steunkousen voor ouderen
Gepubliceerd op: 16-07-2024
De impact van hulp bij het aantrekken van steunkousen - op het werk van zorgmedewerkers - is groter dan je in eerste instantie zou bedenken. Deze taak heeft invloed op de fysieke belasting, de werkdruk én het werkplezier van de zorgmedewerker. Bovendien beperkt de afhankelijkheid van hulp cliënten in hun zelfredzaamheid. Hoe groot is de impact en hoe kun je die verlichten?
We geven je 7 wetenswaardigheden over steunkousen in de ouderenzorg.
1. Aantal steunkousdragers
In Nederland dragen bijna 373.000 ouderen steunkousen bleek uit onderzoek van ZonMw.
2. Afhankelijk van hulp
Ongeveer 12% van deze ouderen is afhankelijk van hulp van zorgmedewerkers voor het aan- en uittrekken van steunkousen.
3. Meest veeleisende taak
Uit onderzoek is gebleken dat zorgmedewerkers het aan- en uittrekken van steunkousen als een van de meest veeleisende taken in hun werkdag zien.
4. Grootste probleem
Het grootste probleem voor veel ouderen is dat ze vanwege hun ouderdom niet goed meer kunnen bukken en niet meer bij hun voeten kunnen.
5. Meest voorkomende hulpmiddel
De meest voorkomende aantrekhulpen voor steunkousen zijn daarom armverlengend. Maar er zijn daarnaast ook gripverhogende, weerstandverlagende en elektronische hulpmiddelen.
Meer tips voor het aan- en uittrekken van steunkousen lees je in de hulpmiddelenwijzer van Vilans.
6. Ook elektronisch
Elektronische steunkous hulpmiddelen worden nog maar beperkt ingezet.
Vilans deed recent onderzoek naar een elektronische steunkoushulp. Naast voordelen zoals tijdwinst en meer comfort voor de cliënt, bleken er ook duidelijke nadelen. Lees meer over de kosten en baten, financiering en onderzoek naar verschillende vormen van aantrekhulpen op de pagina Steunkousen aantrekhulp.
7. Ruime tijdwinst
Wie mensen leert om zelf - met een hulpmiddel - steunkousen aan en uit te trekken, kan zomaar 20% meer tijd overhouden.
Praktijkvoorbeelden
Zorgorganisatie Careyn opende een Hulpmiddelenspreekuur Steunkousen en leerde zoveel mogelijk mensen zelf steunkousen aantrekken. Het scheelde een onderzocht wijkteam gemiddeld 9 uur en 55 minuten per week op een totaal van 51 uur en 45 minuten steunkousenzorg. En gaf de ouderen hun zelfredzaamheid terug.
Ook bij Thebe kijkt men kritisch naar hulp bij het aantrekken van steunkousen. Met verschillende betrokken partijen is een stappenplan gemaakt om zelfstandig aantrekken te bevorderen. Verder hebben ze hulpmiddelen in kaart gebracht die je kunt inzetten. Margret Petterson, wijkverpleegkundige bij Thebe vertelt over hun aanpak in de Podcast van Anders Werken in de zorg.
Meer informatie
Lees meer over de Steunkousen aantrekhulp en bekijk een overzicht van alle zorgtechnologieën.