Naar hoofdinhoud Naar footer

Herstelzorg na corona: Wie doet wat?

COVID-19 kan na infectie nog lang voor aanhoudende klachten zorgen. Aandacht voor herstelzorg voor deze ‘Long COVID-patiënten’ is daarom belangrijk. Circa één op de tien personen die COVID-19-klachten heeft gehad, heeft last van langdurige klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en conditieverlies maar ook hoofdpijn, spierpijn, reuk- en smaakverlies en psychosociale klachten. Het lukt sommigen na weken of maanden nog niet om de draad van het leven weer helemaal op te pakken. Aandacht voor herstelzorg voor deze patiënten is daarom belangrijk. Dat vraagt vaak om de inzet van meerdere disciplines.

In het ziekenhuis, de revalidatieklinieken en het verpleeghuis zijn zorgverleners uit verschillende disciplines vaak gewend om samen te werken in het herstelproces. Maar hoe gaat dat wanneer mensen thuis revalideren?

Meer verbinding

De samenwerking tussen verschillende (para-)medische disciplines in herstelzorg thuis is op veel plekken nog niet vanzelfsprekend. Uit gesprekken met patiënten, wijkverpleegkundigen, paramedici, huisartsen sociaal werk komt een behoefte naar voren van meer verbinding. Ook C-support ziet dat verbinding en regie tot stand moet komen. Korte lijnen en weten wie je waarvoor nodig hebt is daar een belangrijk onderdeel van. En bovenal gaat het om gewoon doen; ‘elkaar opzoeken’ om samen te werken aan het herstel van de patiënt. ‘Maak er een gewoonte van om altijd een andere discipline te betrekken, als het nodig is en de patiënt het wil. Mensen moeten het gaan dóen.'

Overzicht van betrokken disciplines

Met deze publicatie geven we een beknopt overzicht van de betrokken disciplines in de herstelzorg thuis. Wat is hun rol, welke ervaringen zijn er vanuit de praktijk en wat is volgens hen de meerwaarde van samenwerking? We hopen dat dit overzicht bijdraagt aan een goede samenwerking.

Heeft u tips of suggesties? Deel ze met ons!

Publicatiedatum

01-08-2021

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Taal

Nederlands

Auteur

Barbara de Groen, Janna Stout, Marieke Goris en Marleen Versteeg

Programma's / projecten

Coronavirus