Implementatietoolkit Expertise op afstand
Gepubliceerd op: 12-02-2025
Expertise op afstand maakt het mogelijk dat een gespecialiseerde zorgverlener ondersteuning biedt zonder fysiek aanwezig te zijn. Om deze technologie in jouw organisatie te implementeren kun je gebruik maken van de toolkit Expertise op afstand.
Door op afstand mee te kijken, kan de zorgverlener begeleiding en advies geven over een situatie. Het kan om observaties gaan, maar ook om stap-voor-stap begeleiding bij een verpleegkundige handeling. Met expertise op afstand kunnen medewerkers met meer vertrouwen handelen in situaties waarin ze zelf minder kennis of zekerheid hebben.
Is dit het antwoord op jullie zorgvraag en wil je hiermee aan de slag? Dan geeft de toolkit Expertise op afstand een praktijkgericht stappenplan om deze technologische ondersteuning in het zorgproces te implementeren.
Wat is expertise op afstand?
Bij expertise op afstand maken twee zorgprofessionals digitaal contact, waarbij de zorgprofessional met een bepaalde expertise digitaal begeleiding geeft aan de ander die bij de cliënt is. Dit kan live, met directe feedback en tips, maar ook met (vooraf) opgenomen materiaal. De expertise is laagdrempeliger en sneller beschikbaar. Zo kan sneller een inschatting worden gemaakt van de juiste zorg voor de cliënt.
Expertise op afstand kan voor verschillende situaties gebruikt worden. De vier meest voorkomende toepassingen zijn op dit moment wondzorg, triage, observatie en scholing.
Lees meer over de financiering en onderzoek naar expertise op afstand op de Kennisbank Digitale zorg
Waarom is de toolkit Expertise op afstand ontwikkeld?
Steeds meer zorgorganisaties zetten experise op afstand in om op afstand de ondersteuning van experts in te schakelen. Vanuit het veld ontstond een behoefte om kennis en ervaring te delen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden. Waardigheid en trots voor de toekomst en Zorgvernieuwing in Versnelling sloegen de handen hiervoor ineen.
Geleerde lessen bij implementatie
Om organisaties op weg te helpen, zijn geleerde lessen uit de praktijk opgehaald en vertaald in een stappenplan met voorbeelddocumenten, tips en ervaringen van zorgorganisaties.
Implementatieroute
Omdat implementatieroutes niet nieuw zijn, is de InnovatieRoute als basis genomen. De InnovatieRoute is een generieke aanpak voor implementatie van technologie in de zorg, met veel aandacht voor inzet van de juiste technologie voor de vraag van de cliënt met oorsprong in de gehandicaptenzorg. De implementatieroute in deze toolkit is gericht op expertise op afstand in de ouderenzorg.
Lees meer over de InnovatieRoute
Voor wie is de toolkit?
De toolkit is voor projectleiders en anderen die de inzet van expertise op afstand vormgeven en begeleiden.
Download de toolkit
Download de implementatietoolkit Expertise op afstand bij de downloads.
Meer weten
Lees meer over implementatie technologie en bekijk het overzicht van alle implementatietoolkits.