Naar hoofdinhoud Naar footer

Methodiek: op weg naar meer persoonsgerichte zorg

Hoe maakt u de zorg meer persoonsgericht en op maat? Samen met de proeftuinen persoonsgerichte zorg ontwikkelden we een 'lenige' methodiek, die iedereen op zijn eigen manier kan invullen.

‘Wat heeft u nodig om u goed en gelukkig te voelen?’ Dat is de centrale vraag bij persoonsgerichte zorg. Of het nu een consult is bij de huisarts, dagbesteding of wonen in een voorziening: bij persoonsgerichte zorg gaat het om aandacht voor iemands persoonlijke wensen en voorkeuren.

Hoe past u persoonsgerichte zorg toe?

Het klinkt eenvoudig. En misschien doet u het ook al. Maar voor veel zorgverleners is het nog een worsteling: hoe pas ik de uitgangspunten van persoonsgerichte zorg toe in de dagelijkse praktijk? En hoe doe ik dat samen met collega’s? De nieuwe methodiek helpt u daarbij.

De vraagstukken, de betrokkenen en de aanpak verschillen per praktijksituatie. Maar er zijn wel elementen die bijdragen aan succes. Zoals een gefaseerde aanpak met tijd en aandacht voor een goede voorbereiding en ruimte om te experimenteren.

Beproefde elementen

Deze methodiek, met hulpmiddelen en instrumenten, helpt u op weg. De methodiek is bedoeld om samen te bepalen welke kant u op wilt gaan. Persoonsgerichte zorg komt alleen van de grond als de hele organisatie meedoet. Heeft u daar hulp bij nodig? Wij helpen u graag op weg!

De methodiek reikt u ‘beproefde’ elementen aan: uitgangspunten die in de proeftuinen hebben bijdragen aan een succesvolle aanpak:

  • Benut de deskundigheid van de cliënt
  • Denk en doe zoveel mogelijk samen
  • Wees creatief en verzin nieuwe, aansprekende werkwijzen
  • Probeer uit, leer en stel bij
  • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad

Praktijkervaringen en inzichten

In 2015 en 2016 werkten 4 zorgorganisaties in zogenoemde proeftuinen aan persoonsgerichte zorg. Cicero Zorggroep (ouderenzorg), Reinaerde (gehandicaptenzorg), Wijkgezondheidscentrum Lindenholt en Gezondheidscentrum Hoensbroek-Noord (eerstelijnszorg) verkenden nieuwe, creatieve manieren om zorg en ondersteuning te bieden die aansluit bij de leefwereld van de cliënt. Ze ontwikkelden elk een eigen aanpak. Hun ervaringen en inzichten helpen u op weg. Lees meer over het driegesprek van proeftuin Lindenholt

Cultuuromslag

Aan de slag gaan met een leuke werkvorm gaat zeker helpen. Maar daarmee bent u er nog niet. Ook in de proeftuinen werd wederom duidelijk: het werkt pas in de beleving van de cliënt als iedereen deze werkwijze uitdraagt. Van kok tot zorgverlener, van portier tot manager. Een cultuuromslag dus.

Publicatiedatum

01-04-2017

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Werkboek

Taal

Nederlands

Auteur

Marieke Meppelder, Jeanny Engels, Pauline van Tienhoven, Paulien Vermunt, Cynthia Hofman