Asset Tracking hulpmiddelen
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Zorgmedewerkers in verpleeghuizen besteden vaak tijd aan het zoeken naar hulpmiddelen, zoals tilliften, bladderscans of bloeddrukmeters. Hulpmiddelen liggen niet altijd op de afgesproken plek of zijn defect. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar zorgt ook voor tijdsverlies en inefficiënte zorgverlening. Daarnaast blijkt het op orde houden van voorraadbeheer van hulpmiddelen een uitdaging, waardoor er onnodig kosten worden gemaakt voor het huren of aanschaffen van nieuwe middelen. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van Asset Tracking.
Sector:
Ouderenzorg , Gehandicaptenzorg
Voor wie:
Zorgverlener
Fase:
In gebruik
Asset Tracking is een technologie die de exacte locatie van hulpmiddelen (assets) volgt en monitort. Daarnaast kan het ook inzicht geven in de status van het hulpmiddel. Via tags, bevestigd op de hulpmiddelen, toont een app waar het zich bevindt zodat de zorgverlener gerichter opzoek kan gaan. Dit systeem is verbonden met het netwerk kan de locatie, wat via bluetooth of wifi kan. Je kunt allerlei hulpmiddelen volgen via Asset Tracking. Denk bijvoorbeeld aan tilliften, blaasscans en bloeddrukmeters.
De inzet van Asset Tracking kan zorgen dat de zorgverlener minder tijd kwijt is met zoeken, en zo ook frustratie wegnemen. Daarnaast levert het de organisatie inzicht in het beheer van hulpmiddelen. Dit helpt hulpmiddelen efficiënter in te zetten of te weten wanneer iets aangeschaft, gehuurd of op tijd gekeurd moet worden.
Ook geeft het inzicht in hoe vaak hulpmiddelen worden verplaatst en waar ze worden gebruikt. Staat bijvoorbeeld een tillift al weken op dezelfde plek zonder dat deze de plek verlaat, dan is het misschien handig om deze te verplaatsen naar een afdeling waar er meer behoefte aan is.
Als organisaties een duidelijk beeld hebben van vraag en aanbod, kunnen ze beter zien waar ze geld kunnen besparen bij het kopen of huren van hulpmiddelen.
Asset Tracking wordt met name in de intramurale setting ingezet. Asset Tracking voegt waarde toe wanneer er verschillende zorgmedewerkers gebruikmaken van een en hetzelfde hulpmiddel om de zorg aan cliënten te kunnen verlenen.
Asset tracking kan ook bruikbaar zijn voor anderen binnen de organisatie die voor de inkoop van hulpmiddelen en voorraadbeheer verantwoordelijk zijn.
Het kan zowel voor de ouderen- als voor de gehandicaptenzorg ingezet worden in intramurale settings.
De harde en zachte kosten en baten zijn nog niet zo onderzocht dat ze hier gepresenteerd kunnen worden. Deze informatie volgt in een later stadium.
Asset Tracking is weliswaar ICT-technologie voor de zorg, maar is geen zorg op afstand en/of toezicht op afstand, zoals beschreven in de Wlz en de Zvw. Het gaat niet om een een-op-een-relatie voor één cliënt. De tags zijn aangebracht op (hulp)middelen verspreid door het gebouw. In dit geval valt Asset Tracking onder de categorie hulpmiddelen voor verzorging en wonen, roerende voorziening. Zie hiervoor de beslisboom leveringsvormen en hulpmiddelen Wlz.
Dit betekent dat bij verblijf in een verpleeghuis financiering uit het Wlz-dagtarief wel mogelijk is, maar niet voor zelfstandig wonenden via een Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulair Pakket Thuis (MPT). Het valt dan onder de financiering voor algemene ICT-voorzieningen vanuit de interne bedrijfsvoering van een zorgorganisatie.
Vanuit ervaringen van organisaties die al gebruik maken van Asset Tracking een aantal tips:
- Maak een bewuste keuze over welke groepen (hulp)middelen je wel en niet wil taggen. Niet alle (hulp)middelen zijn relevant om te tracken. Zorg dat er binnen de organisatie zorgmedewerkers betrokken zijn bij het in kaart brengen van de meest geschikte (hulp)middelen voor Asset Tracking. Het bepalen van welke (hulp)middelen geschikt is kan naast zoektijd bijvoorbeeld ook afhangen van de aanschafwaarde.
- Denk (alvast) na over hoe je het beheer van de (hulp)middelen wil organiseren.
- Tags die op wifi werken hebben een kortere batterij duur dan tags die op bluetooth werken. Hierdoor ben je bij tags die op wifi werken vaker bezig met onderhoud.
- Zorg dat de Asset Tracker aangeeft in welke ruimte van de locatie of afdeling het hulpmiddel zich bevindt en zorg dat deze namen overeenkomen met hoe zorgmedewerkers ze kennen. Bijvoorbeeld op kamernummer, dat maakt het vinden van de juiste plek prettiger voor zorgmedewerkers. Een plattegrond heeft vaak niet de voorkeur.
- Sluit Asset Tracking aan op de infrastructuur die je al op hebt op de locatie. Maak je gebruik van wifi-punten op iedere kamer? Zorg dan dat je het systeem daarop aansluit. Voorkom dat je de infrastructuur van de organisatie moet aanpassen om deze technologie te kunnen implementeren. Het nieuw aanleggen van hiervan is ontzettend kostbaar en weegt waarschijnlijk niet op tegen de voordelen van Asset Tracking.
- Let op de kostenberekening. Sommige leveranciers hanteren een vaste prijs voor de service terwijl andere per actieve tag rekenen. Bepaal hier ook welk type tag relevant is per (hulp)middel. Niet voor elk (hulp)middel is het nodig om een sticker of een (spat)waterdichte tag te gebruiken.
- Kies bewust voor waterdichte of spatwaterdichte tags op producten die nat worden.
Onderzoek
- Van Megen, X., Dott, J., Lelieveld, I. (2025) Tussenrapportage 0-meting Asset Tracking, Anders Werken in de Zorg West- en Midden-Brabant, Vilans
- Van Megen, X., Dott, J., Lelieveld, I. (2025) Factsheet 0-meting Asset Tracking, Anders Werken in de Zorg West- en Midden-Brabant, Vilans