Wat is het?
Bij spraakgestuurd rapporteren wordt gesproken informatie automatisch omgezet in tekst. Spraakgestuurd rapporteren kan worden toegepast om rapportages in bijvoorbeeld het ECD vast te leggen.
In plaats van dat zorgverleners handmatig typen, spreken ze hun notities of rapportages in. Geavanceerde spraakherkenningstechnologie zet deze gesproken input om in tekst, die direct kan worden opgeslagen en gebruikt.
Hoe helpt het bij het zorg- en ondersteuningsproces?
Spraakgestuurd rapporteren kan onder andere de administratieve last voor zorgverleners verlichten, stress rondom het rapporteren verlichten en cliënten meer gevoel van regie geven. In de ouderenzorg en gehandicaptenzorg is de verwachting dat het ondersteunt op de volgende manieren:
- Minder spelfouten: Doordat het systeem gesproken tekst omzet in geschreven tekst, worden minder spelfouten gemaakt. Dit komt de kwaliteit van de rapportages ten goede.
- Direct rapporteren na het zorgmoment: de nieuwe werkwijze die bij het spraakgestuurd rapporteren komt kijken leidt er vaak toe dat zorgprofessionals direct na het zorgmoment rapporteren, in plaats aan het eind van hun dienst. Dit komt omdat ze spraakgestuurd rapporteren in het bijzijn van de cliënt doen. Ook dit komt de kwaliteit van de rapportages ten goede.
- Toegankelijkheid: Zorgverleners die moeite hebben met typen of werken in omgevingen waar typen lastig is kunnen baat hebben bij het gebruik van spraakgestuurd rapporteren, omdat typen niet meer nodig is.
- Verbeterde communicatie: Ingesproken rapportages kunnen worden gemaakt in het bijzijn van de cliënt. Op deze manier is de cliënt meer betrokken bij de zorg en ook op de hoogte van wat er wordt gerapporteerd in het dossier.
Doelgroep
Spraakgestuurd rapporteren wordt toegepast door zorgmedewerkers in zowel de ouderenzorg als gehandicaptenzorg. Idealiter wordt het spraakgestuurd rapporteren gedaan in aanwezigheid van de cliënt, indien dit mogelijk is.
Implementatie
Meer weten over de implementatie aanpak van spraakgestuurd rapporteren? Bekijk dan de Implementatietoolkit spraakgestuurd rapporteren.
Deze technologie wordt op dezelfde manier gefinancierd als bijvoorbeeld het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD), uit de overheadkosten voor ICT-voorzieningen voor de zorgmedewerkers.
Spraakgestuurd rapporteren komt niet in aanmerking voor financiering onder de prestatie thuiszorgtechnologie Zorgverzekeringwet en Wet langdurige Zorg – Modulair Pakket Thuis. Het is namelijk geen zorg op afstand, die in directe relatie tussen de zorgorganisatie en de cliënt wordt ingezet. Het is een ICT-voorziening bedoeld voor de ondersteuning van de zorgmedewerker in het administratief proces.
Waar vindt onderzoek nu plaats?
Anders Werken in de Zorg West- en Midden Brabant 2024.
Waardebepaling van spraakgestuurd rapporteren.
Innovatieimpuls- 2 Gehandicaptenzorg
In 2025 zal er een effectstudie gedaan worden binnen het programma Innovatie Impuls –2 in de Gehandicaptensector. Uitgevoerd door Academy het Dorp en Vilans. Een effectstudie is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om te beoordelen welke effecten bepaalde technologieën hebben op een specifieke doelgroep. We willen daarmee inzicht krijgen in de mate waarin de beoogde doelen van de technologie ook echt worden bereikt.