Een hulpmiddel voor reflectie op infectiepreventie in organisaties in de langdurige zorg
Reflectie op infectiepreventie
Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024
We nemen allemaal wel eens een virus mee naar huis of werk (zoals de griep, corona of het norovirus). Maar de gezondheid van cliënten in de langdurige zorg is kwetsbaar en zij kunnen daardoor sneller ziek worden. Het is belangrijk om hygiënisch te werken en infectiepreventie onder de aandacht te houden. Zodat we de verspreiding van, ook kleinere infecties, voorkomen.
Maar hoe organiseer je infectiepreventie op een succesvolle manier? Het evaluatiekader gaat je daarbij helpen. Bekijk het hele kader of ga gelijk naar het onderdeel waar jij vragen over hebt.
Met behulp van het evaluatiekader kunnen organisaties in de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg reflecteren op hoe zij opverschillende niveaus in de organisatie werken aan infectiepreventie.
PDCA-cyclus
Het evaluatiekader is opgebouwd vanuit de PDCA-cyclus: Plan (visie en beleid voor infectiepreventie), Do (de uitvoering van het infectiepreventiebeleid), Check (reflectie en audits) en Act (verbeteracties uitvoeren).
De PDCA-cyclus geeft structuur om systematisch te evalueren en te werken aan continue kwaliteitsverbetering. Het organiseren van infectiepreventie is onderdeel van het kwaliteitssysteem.
Per onderdeel van de PDCA-cyclus staan reflectievragen. Aan de hand van deze vragen en de bijbehorende thema's kun je kijken in hoeverre hier al sprake van is in de organisatie: Zijn deze thema’s of onderdelen in de organisatie? Waarom wel of niet? Hoe ziet dat eruit? Waar is nog ruimte voor verbetering of aanpassing?
Naast reflectievragen verwijst het evaluatiekader naar tools/instrumenten. Er staan links naar websites waar deze tools op te vinden zijn. Naast website-verwijzingen geeft het evaluatiekader ook korte informatie met aandachtspunten.
De tools zijn bedoeld als inspiratie en kan een organisatie inzetten, ze kunnen helpen om infectiepreventie onder de aandacht te brengen.
Het gaat om een selectie van beschikbare instrumenten die bedoeld zijn om je op weg te helpen. Er zijn op verschillende websites nog veel meer instrumenten beschikbaar dan in dit kader benoemd staan. Op de laatste pagina van het Evaluatiekader staan verschillende relevante websites benoemd. Kijk vooral wat past binnen je eigen organisatie en maak gebruik van tools en informatie die al beschikbaar is.
Voor wie is dit evaluatiekader bedoeld?
Het evaluatiekader is vooral bedoeld voor medewerkers die betrokken zijn bij of verantwoordelijk zijn voor, de organisatie van infectiepreventie. Dit gaat bijvoorbeeld om leden van de infectiepreventiecommissie. Denk aan uiteenlopende functies zoals de deskundige infectiepreventie, arts, verpleegkundig specialist, managementteamlid, kwaliteits-/beleidsmedewerker of aandachtsvelder infectiepreventie.
Hoe is dit evaluatiekader tot stand gekomen?
Het evaluatiekader is tot stand gekomen samen met de praktijk. Er zijn interviews gehouden met o.a. deskundigen infectiepreventie, beleidsadviseurs en zorgprofessionals in zowel de verpleeghuiszorg als gehandicaptenzorg. Ook is er deskresearch gedaan naar verschillende instrumenten en voorbeelden die aanzetten tot leren en verbeteren en zicht kunnen geven op de stand van zaken t.a.v. infectiepreventie.
Dit evaluatiekader blijft in ontwikkeling. Richtlijnen en instrumenten worden namelijk na verloop van tijd geüpdatet, vervangen of er komen nieuwe bij.
Infectiepreventie en andere onderwerpen
Dit evaluatiekader richt zich op infectiepreventie, met uitzondering van enkele inhoudelijke onderwerpen die daarmee overlappen. Denk bijvoorbeeld aan voedselveiligheid, antibioticabeleid, uitbraakmanagement, prikaccidenten en arbo.
- Wil je meer weten over voedselveiligheid? Kijk dan op: Hygiënecode van het Voedingscentrum
- Wil je meer weten over antibioticabeleid? Kijk dan op: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) | SRI-richtlijnen
- Wil je meer weten over uitbraakmanagement? Kijk dan op: Verenso, Zipnet en MUIZ.
- Wil je meer weten over prikaccidenten? Kijk dan op: Richtlijn Prikaccidenten - RIVM