Naar hoofdinhoud Naar footer

Belangrijke rollen bij infectiepreventie uitgelicht

Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024

Voor alle medewerkers in de zorg is infectiepreventie van belang. Zij werken samen om verspreiding van infecties zo klein mogelijk te maken en een veilige werkomgeving te creëren. Vier belangrijke rollen zijn:

Deskundige infectiepreventie

Een deskundige infectiepreventie (DI) heeft de opleiding deskundige infectiepreventie gevolgd en speelt een belangrijke rol in hygiëne waarborgen en infecties voorkomen binnen zorginstellingen. De DI ontwikkelt, implementeert en evalueert het infectiepreventiebeleid en adviseert de organisatie. De DI kan intern worden ingezet of extern worden ingehuurd. (1)

Aandachtsvelder infectiepreventie

Een aandachtsvelder* infectiepreventie is een zorgprofessional die binnen een team extra aandacht besteedt aan hygiënisch werken en infectiepreventie. Er zijn enkele subrollen die binnen deze rol vervuld kunnen worden zoals coach/inspirator, kwaliteitsbewaker of informatiebron. 

De aandachtsvelders werken nauw samen met andere zorgprofessionals om een cultuur van hygiënisch werken te bevorderen. Ook spelen ze een belangrijke rol in gedragsverandering bevorderen op het gebied van infectiepreventie. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven of verbeteracties op te starten. (2)(3)

* Hoe deze rol wordt genoemd binnen zorgorganisaties kan verschillen, afhankelijk van de context en taken. Een andere naam voor deze rol is bijvoorbeeld ‘contactpersoon infectiepreventie’ of ‘infectiepreventiemedewerker’ in de gehandicaptenzorg.

Infectiepreventieambassadeur

Naast de DI en de aandachtsvelder infectiepreventie bestaat er ook de functie van infectiepreventieambassadeur (IPA) (voorheen een infectiepreventieadviseur). De IPA vormt de schakel tussen de (externe) DI en de medewerkers en aandachtsvelders op de afdeling of groep. De IPA ondersteunt de DI binnen de instelling (door te signaleren en uit te voeren). Een IPA kan medewerkers motiveren en overtuigen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de implementatie van het infectiepreventiebeleid van de instelling.

Artsen

Artsen, zoals de specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten en huisarts, spelen een rol bij het voorkomen van infectieziekten. Bijvoorbeeld door te adviseren (van het bestuur) over infectiepreventie, de juiste infectiepreventiemaatregelen voor te schrijven en cliënten en zorgprofessionals te motiveren en instrueren om de juiste infectiepreventiemaatregelen toe te passen (4)(5).

  1. Functieomschrijving deskundige infectiepreventie - BKV
  2. Aandachtsvelders bij infectiepreventie | Zorg voor Beter
  3. Hoe ondersteun je aandachtsvelders infectiepreventie?
  4. Infectiepreventie en antibioticaresistentie: rol van de specialist ouderengeneeskunde
  5. Samenwerking huisarts en arts Verstandelijk Gehandicapten