Naar hoofdinhoud Naar footer

Is er een visie en is er beleid?

Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024

Het bestuur en management moeten een visie opstellen waarin duidelijk wordt hoe de organisatie aankijkt tegen infectiepreventie en wat daarmee de kaders worden als het gaat om infectiepreventie. Dit kan vervolgens worden vertaald naar beleid. De volgende vragen en toelichting helpen je om een visie en beleid vorm te geven.

Reflectievragen

Bij visie gaat het om een breed beeld van wat je als organisatie belangrijk vindt. Vanuit de visie volgt een vertaling van wat je wilt bereiken op het gebied van infectiepreventie. Een visie geeft antwoord op vragen over waar je als organisatie naartoe wilt werken en waarom. Een visie geeft richting en duidelijkheid over wat wel en niet de bedoeling is. Als een zorgorganisatie bijvoorbeeld een veilige woon- en werkomgeving belangrijk vindt, dan kan dat zich vertalen naar een strikter infectiepreventiebeleid.

Lees ook: vanuit een visie werken aan beleid: voorbeeldvragen om behoeften te achterhalen - Kennisplein Gehandicaptensector

Een beleidsplan helpt om veranderingen te plannen en deze stap voor stap door te kunnen voeren. Daarnaast worden rollen en verantwoordlijkheden hierin vastgelegd.

Het verschil met de visie is dat het beleid concreet en praktisch is met een beschrijving van de stappen om de visie op infectiepreventie te realiseren.

Bekijk het format: Hoe organiseer je een toekomstgerichte werksessie infectiepreventie in jouw organisatie? - Vilans

Lees ook: 6 tips voor een toepasbaar beleid op infectiepreventie - Kennisplein Gehandicaptensector

Denk bij randvoorwaarden bijvoorbeeld aan: gebouw, hulpmiddelen, faciliteiten voor handhygiëne, ventilatiesystemen, inrichting ruimtes, voldoende kwalitatief personeel etc.

Bekijk voor de ouderenzorg de Leidraad Infectiepreventie. Deze leidraad beschrijft randvoorwaarden om de implementatie van infectiepreventiebeleid structureel te borgen.

Belangrijk is dat medewerkers in de dagelijkse uitvoering worden gefaciliteerd met toegankelijke protocollen om te werken aan infectiepreventie.

Belangrijk: Ga na of infectiepreventie is opgenomen in de jaarplannen. En zorg dat helder is aan welke specifieke doelstellingen/aandachtspunten de komende jaren aandacht wordt besteed. Zoals extra aandacht voor handhygiëne of persoonlijke bescherming.

Let op dat de doelen concreet worden geformuleerd (SMART) en er voldoende aandacht wordt besteed aan de implementatie.

Bij kleinschalig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking staat vaak de nabijheid (van hun begeleiders) centraal.

‘Nabijheid’ is een kernwaarde in de zorg, wat samen kan gaan met een risico op infectiepreventie. De bestrijding van infectiepreventie is complex, omdat verschillende waarden een rol spelen. Hierdoor kunnen er meerdere handelingsopties zijn die zorgvuldig afgewogen moeten worden. De keuze moet leiden tot een duidelijk beleid en duidelijke afspraken.

Let op: Het is belangrijk te realiseren dat er zorg wordt geleverd aan cliënten die meer risico lopen op infecties als zij bij elkaar wonen en ondersteuning ontvangen.

Lees ook het voorbeeld: ‘De Waarden waagschaal’ en bijbehorend stappenplan: maatwerk in de gehandicaptenzorg

Bij kleinschalige woonvormen in de ouderzorg is het wenselijk dat de woning een huiselijke sfeer heeft voor de bewoners. In de visie moet aandacht zijn besteed aan de balans tussen huiselijkheid en hygiëne. Net als bij het onderdeel hierboven (over nabijheid) is het belangrijk te realiseren dat er zorg wordt geleverd aan een kwetsbare groep cliënten.

Het gaat om een afweging tussen vrijheid en veiligheid. Dit moet je terugzien in een duidelijk beleid en duidelijke afspraken.

Voorbeeld: Hygiëne vs. huiselijkheid in het verpleeghuis

Is in de organisatie bekend waar medewerkers protocollen kunnen vinden?

Zijn de protocollen makkelijk te gebruiken?

Is in de organisatie bekend waar medewerkers vragen kunnen stellen over protocollen?

Is er tijd en budget beschikbaar voor het organiseren van infectiepreventie?