Klinische les: ‘infecties in het verpleeghuis’ - UNO
Infecties (herkennen) en handelingen uitvoeren
Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024
Infectieziekten kunnen van buiten de zorgorganisatie naar binnen worden gebracht door bijvoorbeeld (familie)bezoeken, via zorgmedewerkers of cliënten die ergens anders naar de dagbesteding gaan of mensen ontmoeten in hun vrije tijd.
Reflectievragen
Let op: De verspreiding van infectieziekten gaat via de lucht, contact met materialen en lichaamsvloeistoffen. Dit betekent dus ook dat zorgmedewerkers en cliënten infecties kunnen verspreiden. De meeste besmettingen gebeuren via de handen. Daarom is een goede handhygiëne zo belangrijk. Ook persoonlijke toiletartikelen gebruiken, cliënten voorlichten over goede persoonlijke hygiëne en hen hierin ondersteunen zijn belangrijk om verspreiding van infecties te voorkomen.
- Video: Hoe verspreiden bacteriën zich in het verpleeghuis? - Vilans
- Animatie: verspreiding van resistente bacteriën - Vilans, RIVM
- Video: Hygiëne in de gehandicaptenzorg - Vilans
Praktijkvoorbeeld: In de herfst- en wintermaanden is er een verhoogd risico op het norovirus. Kennis hierover kan extra onder de aandacht worden gebracht bij medewerkers.
Voorbeeld: 9 praktische tips bij buikgriep (norovirus) - Zorg voor Beter
Implementatiegids richtlijn Signalering en Preventie van Zorginfecties - V&VN, Radboudumc, ZonMw
Zorg ervoor dat dit om praktische kennis gaat over wat zij kunnen doen. Laat dit geen klinische les zijn die zij niet direct toe kunnen passen.
Informatie over uitbraakmanagement
Hebben medewerkers kennis over het opvolgen van hygiënenormen voor, tijdens en na verpleegkundige handelingen?