Fase 4: Act
Laatst bijgewerkt op: 20-12-2024
Na het checken van de uitvoering van het beleid, bijvoorbeeld via een audit, kan het nodig zijn om beleid bij te stellen of om verbeteracties uit te voeren.
Deze Act-fase is opgedeeld in twee niveaus:
- Verbeteracties op het niveau van visie en beleid, faciliteiten en beschikbare kennis. Hiervoor voert de infectiepreventiecommissie verbeteracties uit, waarbij het managementteam ondersteunt en erop stuurt dat de verbeteracties ook in de praktijk worden doorgevoerd.
- Verbeteracties in de praktijk, op teamniveau. Deze zullen vooral gericht zijn op het gedrag, de kennis en motivatie van medewerkers. Hiervoor voert de aandachtsvelder verbeteracties uit, waarbij de teammanager ondersteunt en erop stuurt dat de verbeteringen ook worden overgenomen door de medewerkers.
Met de volgende reflectievragen en toelichting kun je nagaan in hoeverre de uitkomsten van audits en reflectie in teams worden benut voor leren en verbeteren op organisatie- en teamniveau.
Voorbeeld: rollen en verantwoordelijkheden bij dit onderdeel
Voorbeeld uit de praktijk hoe een deskundige infectiepreventie dit onderdeel aanpakt: ‘Wij voeren de audit uit samen met een aandachtsvelder infectiepreventie en met medewerkers uit het team.
Op basis van de audit volgt een rapport en de deskundige infectiepreventie spreekt de bevindingen door met de verantwoordelijke regiomanager. De regiomanager stelt acties op in samenwerking met bijvoorbeeld de aandachtsvelder en andere relevante medewerkers, om infectiepreventie in de zorgteams op onderdelen te verbeteren.
Een jaar later vindt er een her-audit plaats om te kijken welke punten worden opgepakt. Dit bespreekt de deskundige infectiepreventie in de infectiepreventiecommissie. Wanneer er weinig met de verbeterpunten wordt gedaan, dan brengt de voorzitter van de commissie dit in het managementoverleg onder de aandacht.'