Trainen van zorgprofessionals in het gespreksmodel samen beslissen met ouderen
Laatst bijgewerkt op: 27-05-2024
Wanneer je zorgprofessionals wil trainen in samen beslissen, zijn er verschillende hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. We delen op deze pagina de 'E-learning samen beslissen met ouderen met multimorbiditeit' en het 'Zakkaartje Samen Beslissen'.
E-learning samen beslissen met ouderen met multimorbiditeit
Deze e-learning samen beslissen met ouderen legt het 6 stappen gespreksmodel uit en met een virtuele oudere patiënt leer je deze stappen toe te passen. De virtuele oudere patiënt heeft thuis de Samen Beslis Hulp ingevuld en je leert hoe je de bevindingen daarvan gebruikt voor het samen beslissen. Je kunt kiezen om vanuit de huisartsenzorg met deze patiënt in gesprek te gaan, of vanuit de ziekenhuiszorg, maar je kunt ook beide settingen oefenen. Bekijk de e-learning.
Tips
- Bespreek in je projectteam hoe je ervoor kunt zorgen dat alle betrokkenen de e-learning volgen. En denk ook vooruit: hoe zorgen jullie ervoor dat nieuwe medewerkers de e-learning volgen? Neem de e-learning bijvoorbeeld op in het inwerkprogramma.
- Eén keer een e-learning volgen over samen beslissen is te weinig voor blijvend effect. Maak samen met je projectteam een plan om samen beslissen op de scholingsagenda te houden. Welke geplande overleggen/scholingsmomenten zijn er en hoe kun je die benutten? Misschien worden er in jullie organisatie of omgeving ook andere activiteiten georganiseerd over samen beslissen: trainingen, scholingen, symposia en dergelijke. Kijk of het zinvol is om daarbij aan te sluiten.
- Leer van elkaar. Bespreek bijvoorbeeld casuïstiek met elkaar of audio opnames van consulten. Je kunt ook een zelf-assessment doen om te zien hoe je samen-beslisvaardigheden toenemen (of doe dit in tweetallen).
Zakkaartje Samen Beslissen
Wil je als zorgverlener beginnen met Samen Beslissen en ben je bang dat je iets vergeet? Met 6 stappen helpt dit handige zakkaartje een aantal belangrijke zaken onthouden. Bekijk zakkaartje.