Naar hoofdinhoud Naar footer

Financiering huisartsenzorg

Laatst bijgewerkt op: 07-04-2025

Op deze pagina wordt de huisartsenzorg uitgelegd, met aandacht voor de verschillende segmenten zoals basiszorg, multidisciplinaire zorg en de beloningsafspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Deze segmenten vormen de basis van de zorg die huisartsen bieden, van reguliere consulten tot zorg voor kwetsbare doelgroepen. Ook biedt deze pagina informatie over de geleverde prestaties en de financiering ervan.

Segmenten

Huisartsenzorg bestaat uit 3 segmenten en prestaties buiten de segmenten.

Segment 1: Basis huisartsenzorg; zoals de prestaties inschrijftarief en de consulttarieven

    • Beschikbaarheid van het integrale pakket aan huisartsgeneeskundige zorg. Dit is 24 uur per dag en 7 dagen per week, voor de bij de zorgaanbieder op naam ingeschreven verzekerden
    • Ingedeelde tarieven op 4 leeftijdscategorieën.
    • Op naam ingeschreven patiënt per kwartaal.
    • Opslagtarief postcodegebied: percentage lage inkomens, migratieachtergrond, niet-actieven.

Regulier consulttarief: Het consult is een direct patiëntcontact van een ingeschreven verzekerde met de zorgaanbieder. 

    • De tijdsduur (consult) van het zorginhoudelijke patiëntcontact is leidend voor de declaratie. 
    • Kleine chirurgische ingrepen, die gedurende de tijd van een regulier consult uitgevoerd worden, kunnen via de prestatie consult regulier gedeclareerd worden. 

Uitzondering:

    • Contact met andere zorgaanbieders en intercollegiaal of multidisciplinair overleg kunnen niet als directe patiënten tijd in de vorm van een consult in rekening worden gebracht.

Segment 2: Multidisciplinaire zorg; naast de huisarts zijn andere disciplines betrokken om een behandeling te geven die aansluit bij de zorgvraag. Bijvoorbeeld de zorg voor een patiënt met diabetes. 

Segment 3: Beloningsafspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over resultaten van de ingezette zorg uit segment 1 en 2. Bijvoorbeeld gebruik van digitale zorg. 

Buiten de segmenten: Huisartsenzorg tijdens ANW, keuringen rijbewijs en zorg aan asielzoekers in centrale opvang. 

M&I module

Naast de inzet van de 4 segmenten zijn er M&I modules die zorgverzekeraars met huisartsen kunnen afspreken. Zo kun je samenwerking voor bepaalde doelgroepen versterken. In de praktijk bestaan er diverse M&I modules die gaan over de zorg voor kwetsbare ouderen. Deze modules bieden praktijken tijd of ruimte om niet-declarabele activiteiten via de reguliere segmentfinanciering toch financieel dekkend te krijgen. Deze modules verschillen per zorgverzekeraar. Daarom zijn ze niet opgenomen in deze handreiking.

Mevrouw Jansen is 85 jaar oud en woont zelfstandig in de wijk. Ze is over het algemeen vitaal, maar heeft regelmatig te maken met valincidenten. De huisarts behandelt haar in eerste instantie voor pijnklachten na een val, maar na drie valincidenten wordt het duidelijk dat de oorzaak mogelijk dieper ligt. Vanwege haar leeftijd en mogelijke ouderdom gerelateerde problematiek besluit de huisarts advies in te winnen bij een Specialist Ouderengeneeskunde (SO). De SO voert een geriatrisch assessment uit om de oorzaken van de valincidenten te achterhalen.

Vraag: Hoe wordt de inzet van de huisarts gefinancierd?

Antwoord: De huisarts ontvangt het inschrijftarief 'patiënt' voor mevrouw Bakker en daarnaast declareert de huisarts de geleverde zorg (consulten en eventuele visites). Mogelijk heeft de huisartsenpraktijk een aanvullende afspraak met de zorgverzekeraar voor een 'opslag' op het tarief voor kwetsbare ouderen.