Naar hoofdinhoud Naar footer

Financiering Wlz - in instelling

Laatst bijgewerkt op: 07-04-2025

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de huisartsgeneeskundige zorg in Wlz-instellingen geregeld is. Wanneer patiënten in een Wlz-instelling wonen en daar behandeling ontvangen, valt de huisartsgeneeskundige zorg onder de Wlz.

Wonen patiënten in een Wlz-instelling? En ontvangen ze van de instelling of namens de instelling een Wlz-behandeling? Dan krijgen zij de geneeskundige zorg van algemeen medische aard namens die Wlz-instelling vanuit de Wlz. Dit geldt dus ook voor de ‘huisartsgeneeskundige’ zorg.

In de praktijk zijn er Wlz-organisaties met behandeling die zelf onvoldoende mogelijkheden hebben om de huisartsenzorg in te vullen. Zij maken afspraken met huisartsenpraktijken over de huisartsgeneeskundige zorg die de huisarts dan levert. Hiervoor maken zij aparte contractafspraken met elkaar. De huisarts werkt dan als onderaannemer voor de Wlz-organisatie. Declaratie vindt ook tussen huisarts en de Wlz-organisatie plaats.

Mevrouw Bakker is 85 jaar oud en woont zelfstandig in de wijk. Ze is over het algemeen vitaal, maar heeft regelmatig te maken met valincidenten. De huisarts behandelt haar in eerste instantie voor pijnklachten na een val, maar na drie valincidenten wordt het duidelijk dat de oorzaak mogelijk dieper ligt. Vanwege haar leeftijd en mogelijke ouderdom gerelateerde problematiek besluit de huisarts advies in te winnen bij een Specialist Ouderengeneeskunde (SO). De SO voert een geriatrisch assessment uit om de oorzaken van de valincidenten te achterhalen.

Vraag: Mevrouw Bakker moet helaas verhuizen vanwege haar gezondheidstoestand. Zij gaat wonen op een plek waar zij Wlz-zorg inclusief behandeling ontvangt. Hoe verandert de rol van de huisarts in deze situatie?

Antwoord: De zorg-organisatie is nu verantwoordelijk voor het gehele pakket aan zorg, ook huisartsgeneeskundige zorg. De huisarts treedt dus niet meer op als regiebehandelaar voor mevrouw Bakker.