Naar hoofdinhoud Naar footer

Financiering Wlz - zonder behandeling

Laatst bijgewerkt op: 07-04-2025

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de huisartsgeneeskundige zorg wordt geregeld voor cliënten met een Wlz-indicatie zonder behandeling die zelfstandig wonen of wonen bij een (kleinschalige) organisatie. De pagina biedt informatie over de verschillende prestaties die hierbij komen kijken en hoe deze gedeclareerd worden na verwijzing door de huisarts. Lees verder voor meer details over de zorg en de financiering ervan in de praktijk.

Woont een cliënt thuis of in een (kleinschalige) zorgorganisatie? En heeft de cliënt een Wlz-indicatie zonder behandeling? Dan ontvangt de cliënt de huisartsgeneeskundige zorg via de huisarts en de geneeskundige zorg van algemene aard van een arts VG of een Specialist Ouderengeneeskundige (SO). Daarbij gelden de volgende prestaties:

    • Inzet van een SO voor behandeling somatiek, psychogeriatrie, verstandelijk gehandicaptenzorg, lichamelijke gehandicaptenzorg, zintuigelijk gehandicaptenzorg (prestatiecode H335); 
    • Inzet van een Arts VG voor behandeling somatiek, psychogeriatrie, verstandelijk gehandicaptenzorg, lichamelijke gehandicaptenzorg, zintuigelijk gehandicaptenzorg (prestatiecode H336); 
    • Behandeling gedragswetenschapper (prestatiecode H329); 
    • Reistoeslag bij voornoemde prestaties behandeling (prestatiecode H321)

Nog belangrijk:

    • Deze prestaties kunnen zorgaanbieders die een overeenkomst Wlz hebben met het zorgkantoor alleen declareren na verwijzing door een huisarts bij inzet van de betreffende specialist (SO, Arts VG, gedragswetenschapper).
    • Deze prestaties kunnen zorgaanbieders die een contract met het zorgkantoor hebben voor Wlz-behandeling ook declareren voor cliënten die gebruikmaken van een Persoonsgebonden budget (PGB). Cliënten die gebruik maken van een PGB kunnen niet uit hun PGB behandeling inkopen/inzetten.
    • Alleen direct cliëntgebonden tijd is declarabel

Meneer Yassin, 34 jaar oud, heeft een verstandelijke beperking, een indicatie voor de Wet langdurig zorg (zorgprofiel VG4) en woont in een geclusterde woonvorm van Zorggroep Midden. Hij koopt zelf zorg in via een persoonsgebonden budget (PGB). Zijn ouders voeren de regie over het PGB. Recent vertoont meneer Yassin gedragsproblemen zoals slecht slapen, agressie en somberheid. Het is onbekend of deze problemen voortkomen uit zijn beperking of date er een fysieke oorzaak aan ten grondslag ligt. De huisarts besluit in overleg met het zorgteam om een arts VG om advies te vragen.

Vraag: De huisarts besluit een Arts Verstandelijk Gehandicapten (arts VG) in te schakelen om de situatie verder te onderzoeken en advies te geven over passende ondersteuning. Hoe wordt de inzet van deze arts VG gefinancierd?

Antwoord: De arts VG moet ingezet worden via een organisatie die extramurale behandeling (Wlz-behandeling) mag declareren bij het zorgkantoor. De organisatie moet hiervoor een overeenkomst hebben met het zorgkantoor. Na verwijzing van meneer Yassin naar de Arts VG kan deze de geleverde inzet declareren via H336 in de Wlz.

Mevrouw Jacobs, 79 jaar oud, woont in een geclusterde woonvorm bij de zorgorganisatie OostWest en ontvangt zorg via een Volledig Pakket Thuis (VPT) zonder behandeling. Zij heeft beginnende dementie en valt regelmatig, wat leidt tot pijn aan haar knieën. De valincidenten worden vermoedelijk veroorzaakt door haar dementie, waardoor haar motoriek en inzicht in risico’s zijn verminderd. 

De zorg is verdeeld tussen specialistische zorg specifiek voor haar dementie, geleverd door de Specialist Ouderengeneeskunde (SO), en generalistische zorg door de huisarts voor haar lichamelijke klachten.

Vraag: Hoe wordt de inzet van de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) in dit geval gefinancierd?

Antwoord: De SO kan na verwijzing door de huisarts de geleverde inzet declareren via H335 in de Wlz. Het is hierbij wel van belang dat de organisatie waar de SO werkt een overeenkomst voor extramurale Wlz-behandeling heeft met het zorgkantoor.