Locaties of teams in de gehandicaptenzorg kunnen meedoen aan het programma ‘Samen scherp op schoon werk’. Je hebt toestemming nodig van je manager of bestuurder om deel te nemen.
Samen scherp op schoon werk
Gepubliceerd op: 14-02-2023
Laatst bijgewerkt op: 19-02-2025
Hoe voorkom je dat cliënten en professionals onnodig ziek worden? Door schoner te werken en uitbraken te beperken. Dit vraagt aandacht in het dagelijks werk. Maar hoe doe je dit op een prikkelende manier die past bij de gehandicaptenzorg? Daar helpt Vilans, diverse andere organisaties en locaties bij via het programma ‘Samen scherp op schoon werk.'
Locaties of teams die aan de slag willen met schoon werken en het voorkomen van infecties kunnen meedoen aan ‘Samen scherp op schoon werk’. In 2025, het laatste jaar van dit programma, bieden we korte kennistrajecten aan. Hierin krijg je 3 tot 6 maanden ondersteuning op een specifiek thema van onze adviseurs. Bij het afronden van deze trajecten heb je met je team of locatie een concrete stap gezet waarmee je zelfstandig verder kan. Het programma biedt je de keuze uit de volgende trajecten:
1. Kort kennistraject ‘Waarom hygiëne belangrijk is’ (teamniveau)
Waarom is hygiëne belangrijk? Je werkt met zorg en aandacht met cliënten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat iemand ziek wordt, vooral als diegene kwetsbaar is. Maar hoe weet je of je het goed doet? En waarom werkt hygiëne op het werk anders dan thuis? In dit traject leer je waarom hygiëne en infectiepreventie zo belangrijk zijn en wat jij en jouw collega’s kunnen doen om samen een veilige omgeving te creëren. Na dit traject begrijpt jouw team waarom hygiëne in de gehandicaptenzorg zo belangrijk is.
2. Kort kennistraject handen wassen en desinfecteren (teamniveau)
De meeste besmettingen gebeuren via de handen. Goed handen wassen en desinfecteren kost weinig tijd en maakt een groot verschil. In dit traject leer je waarom handhygiëne in de gehandicaptenzorg extra belangrijk is. Je ontdekt hoe jullie team ervoor staat: wat gaat goed en wat kan beter? Je oefent met praktische technieken en weet precies op welke momenten het belangrijk is om handhygiëne toe te passen. Na dit traject weet je hoe het met handhygiëne in je team gaat en heb je nieuwe vaardigheden geleerd.
3. Kort kennistraject bewoners betrekken bij schone handen (teamniveau)
Je werkt in de woonomgeving van cliënten. Het is fijn als ook cliënten zich uitgenodigd voelen om regelmatig hun handen te wassen of te desinfecteren. Maar hoe zorg je daarvoor? In dit traject leer je op een leuke en eenvoudige manier hoe je handhygiëne stimuleert. Zo maken we samen handhygiëne vanzelfsprekend en zorgen we voor een schone en veilige omgeving voor iedereen. Na dit traject kan jouw team bewoners op een leuke manier betrekken bij handhygiëne.
4. Kort kennistraject persoonlijke beschermingsmiddelen (teamniveau)
Handschoenen, mondmaskers en schorten helpen om jezelf en cliënten te beschermen. Maar hoe gebruik je ze op de juiste manier? In dit traject leer je stap voor stap wanneer en hoe je deze materialen goed inzet. Je krijgt praktische tips en inzichten, zodat je met vertrouwen en op de juiste manier werkt. Zo zorg je samen voor een veilige en hygiënische omgeving. Na dit traject weet jouw team hoe en wanneer je persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier gebruikt.
5. Kort kennistraject infectiepreventie organiseren of evalueren (organisatieniveau)
Hoe zorg je voor een goede aanpak van infectiepreventie? Of heb je al beleid, maar weet je niet of het goed werkt? In dit traject kijken we samen naar wat goed gaat en wat beter kan. Met een tool brengen we dit in kaart. Daarna helpen we jullie om een concreet plan te maken, dat echt bij jullie situatie past. Wij delen basiskennis en jullie maken de keuzes. Na dit traject heb je een plan om infectiepreventie beter te organiseren of te evalueren.
Praktische informatie
Alle trajecten bestaan uit 7 contactmomenten, waarvan 2 momenten met het hele team of een grotere groep. Tijdens deze momenten verzorgt Vilans inspirerende workshops over het thema. De andere momenten zijn bedoeld om de sessies voor te bereiden, te reflecteren en vragen te bespreken. In het eerste gesprek stel je een planning op en bepaal je welke personen moeten aansluiten.
- Meer kennis over hygiënisch werken en infectiepreventie
- Inzicht in wat goed gaat en wat beter kan binnen jouw organisatie
- Praktische hulpmiddelen om met elkaar te leren over dit thema
- Gezamenlijke afspraken om tot blijvende verbeteringen te komen
Deelname is niet vrijblijvend, we verwachten goede inzet van de locaties of teams. Dit houdt in een proactieve en open houding gedurende het hele traject.
Er zijn geen financiële kosten aan deelname verbonden. Het vraagt wel inzet en tijd van betrokken medewerkers. Trajecten kunnen tussen 3 en 6 maanden duren, dit hangt af van hoe een team of organisatie de afspraken wil plannen. Trajecten kunnen starten tot en met september 2025 .
Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma loopt van 2023 tot eind 2025. Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ richt zich op de volgende drie punten:
- Schoon werken: Hoe werk je op een hygiënische manier? Hoe houd je de ruimte waarin je werkt schoon? Dit gaat vooral over gedrag, zoals handen wassen.
- Uitbraken beperken: Wat moet je doen bij een besmetting om te voorkomen dat anderen ziek worden? Denk aan een helder beleid over infectiepreventie en de juiste randvoorwaarden.
- Het onzichtbare op de agenda zetten: Bacteriën die je ziek kunnen maken zie je niet. Wanneer iedereen wil meedoen, kun je samen stappen zetten. Zorgprofessionals, facilitair medewerkers, leidinggevenden, maar ook cliënten en naasten.
Aanmelden of een andere vraag
Meld je aan voor een kort kennistraject via het online formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Heb je binnen jouw organisatie een vraag over hygiënisch werken? Gaat deze niet over de onderwerpen hierboven? En wil je weten wat het programma Samen scherp op schoon werk voor jou kan betekenen? Laat het ons ook weten via het online formulier.
Kennis ontwikkelen en delen
Binnen het programma ontwikkelen en delen we kennis met de hele gehandicaptenzorg. Dit doen we zoveel mogelijk in samenwerking met experts en betrokken partijen binnen de gehandicaptenzorg. We verspreiden de kennis via de website van het Kennisplein Gehandicaptensector, social media en (online) bijeenkomsten en congressen. Op deze manier willen we de impact en het bereik van de geleerde lessen uit het programma vergroten in de hele sector. Zodat meer zorgprofessionals handvatten krijgen om ook zelf aan de slag te gaan met schoon werken.