Mevrouw Kaya, 49 jaar oud, heeft een licht tot matige verstandelijke beperking en woont zelfstandig in haar eigen woning met ondersteuning van zorgaanbieder Thuis In De Wijk. Ze heeft daarnaast fysieke klachten, zoals lichte gewrichtspijn en vermoeidheid, die haar dagelijks functioneren beïnvloeden. Haar zorgbehoefte bestaat voornamelijk uit begeleiding bij dagelijkse activiteiten en ondersteuning bij lichamelijke zorg. Ze ontvangt een Volledig Pakket Thuis (VPT) voor begeleiding en somatische zorg, waarbij de huisarts haar regiebehandelaar is.
Recent merkt het zorgteam op dat mevrouw Kaya moeite heeft om haar dagelijkse routines goed te organiseren, wat leidt tot verhoogde stress en verward gedrag. Ook het onthouden van haar medicatie lukt haar niet goed, wat haar gezondheid beïnvloedt. De huisarts maakt zich zorgen over de mogelijke invloed van haar verstandelijke beperking op haar gezondheid en schakelt de Arts Verstandelijk Gehandicapten (Arts VG) in. De Arts VG voert een uitgebreide beoordeling uit en adviseert om de zorg voor mevrouw Kaya beter af te stemmen op haar cognitieve en fysieke situatie.
Vraag: De huisarts van mevrouw Kaya besluit een multidisciplinair overleg in te schakelen om een beter zorgplan op te stellen, waarin naast de huisarts ook het zorgteam, de arts VG en gedragswetenschapper betrokken zijn. Hoe wordt deze zorg gefinancierd?
Antwoord: De huisarts mag hiervoor geen declaratie doen, de arts VG en gedragswetenschapper kunnen deze tijd alleen als consult via de Wlz declareren als zij nog geen advies hebben gegeven voor mevrouw Kaya. Als tijdens het MDO het advies van hun onderzoek wordt besproken behoort deze tijd als indirecte tijd bij de eerder gedeclareerde consulttijd (tarief voor een consult is inclusief indirecte tijd zoals deelname aan MDO’s).